В категории:Интервюта / Молдова

Молдовският президент Игор Додон: Никога няма да издам заповед за война с Приднестровието

Възможна ли е нова война в Приднестровието? Помагат ли американски военни инструктори на молдовските военни за евентуална интервенция, в която би могла да се включи и Украйна. Пред ТАСС отговаря президентът на Молдова.

В молдовските и в чуждестранните медии в последно време се появиха публикации, че се подготвя нова война в Приднестровието. Съобщава се, че във военната база „Булбоака“ американски инструктори помагат на молдовските военни да разработят офанзивна операция, в която би могла да се включи и Украйна. Темата се обсъжда активно от експерти и политици, анализиращи военния потенциал на страните и чертаещи сценарии за намесата в конфликта на глобалните играчи. За да изясни ситуацията, кореспондентът на ТАСС Валерий Демидецкий интервюира президента и върховен главнокомандващ на молдовските въоръжени сили Игор Додон.

Игор Николаевич, как оценявате цялата тази медийна вълна от статии и интерпретации?

Като провокация. След като се появиха тези публикации, аз специално инспектирах полигона в Булбоака, други бойни части на молдовската армия, проверих складове за оръжия, места, където е разположена военна техника. Не открих никакви приготовления за война. Вече много пъти съм казвал и ще повторя още веднъж: нашата страна може да се обедини само по мирен път. Като президент и главнокомандващ на въоръжените сили никога няма да издам заповед за използване на военна сила срещу Приднестровието. Според конституцията това не може да се случи без подписа на президента.

Кой печели от тези слухове?

Убеден съм, че няма реални предпоставки за война в Приднестровието. Но има влиятелни политици и у нас, и в чужбина, които са заинтересовани от ескалация на напрежението в нашата страна.

Кои са те?

Онези, които се боят да загубят властта си на предстоящите догодина избори. Както показват проучванията на общественото мнение, след осем години провалено управление на коалицията от проевропейски партии в нашата страна, те са с малки шансове да влязат в парламента. Сега лидерите на управляващата Демократическа партия се опитват да получат подкрепата на САЩ, където има влиятелни политически кръгове, заинтересовани от нарастване на конфронтацията с Москва. Виждаме как те увеличават натиска над президента Тръмп, за да не допуснат конструктивен диалог с Кремъл.

Демократите се обявяват против моя курс към възстановяване на стратегическото партньорство с Русия, за да угодят на своите покровители на Запад. Ето защо те редовно извършват някакви действия срещу Москва – като се започне от забраната на руски медии, експулсиране на журналисти и политолози и се стигне до обявяването за персона нон грата на руски дипломати и на руския вицепремиер Димитрий Рогозин.  

Медии, контролирани от коалицията,  в последно време публикуваха информации за „военните планове на имперска Русия“, която би могла да започне военни действия в Приднестровието и, ако желае, да окупира украинския юг, да свали проевропейските режими в Кишинев и в Киев. На молдовските управляващи им помагат активно колегите им в Румъния, които не са заинтересовани от разрешаване на приднестровския проблем и от обединяване на нашата страна, тъй като това ще сложи точка на плановете им за анексиране на Молдова.

Не е лошо да напомня, че чиновниците от молдовското правителство, обвиняващи Рогозин в обиди по техен адрес, мълчат, когато румънските им колеги говорят за своите планове да ликвидират Молдова и да я присъединят. От страна на руското ръководство не съм чул никога подобни призиви. И в Москва, и в Тираспол има политици, незаинтересовани от възстановяването на сътрудничеството между Молдова и Русия, които не искат решение на приднестровския проблем. Те са тези, които паразитират върху разделението на нашата страна и заработват от него много пари.

Но за разлика от 1992 г. и в Молдова, и в Приднестровието едва ли има много желаещи да запалят своя дом, за да изгори плевнята на съседа. Събитията в Южна Осетия също охладиха ентусиазма на някои политици авантюристи.

Според мене правителствената коалиция няма нужда от пълномащабна война. Но и за двете страни би била изгодна една провокация, която да доведе до напрежение около Приднестровието в навечерието на президентските избори в Русия и на кампанията за парламентарния вот в Молдова.

Това ще има отношение както спрямо Молдова, така и спрямо Украйна?

Подобна провокация ще позволи още повече да се раздели Москва от Брюксел, което много се желае от антируските политици в САЩ. Ако Кремъл не се намеси, това ще е добър повод руското ръководство да изглежда слабо, неспособно да защити своите миротворци и съграждани (в Приднестровието – бел.прев.).

Но конфликтът може да започне и без Вашето знание. Както е известно, пълномощията на държавния глава в Молдова са ограничени. А министрите, включително и хората от службите за сигурност, са контролирани от Демократическата партия, чийто лидер, както Вие отбелязвате, се ползва с благосклонността на Вашингтон (олигархът Владимир Плахотнюк – бел. прев.).

За да не допуснем това, поисках от командирите на бойните части да ме информират подробно за всички учения и придвижвания на военни подразделения. Колкото до лидерите на демократите, пример за тях може да бъде съдбата на Михаил Саакашвили, който някога се ползваше с поддръжката на американците.

Но сега бившият грузински президент се кълне, че през август 2008 г. той не е давал заповед за война и е станал жертва на провокация!

Той може да говори, каквото си иска. Всички знаят, че грузинската армия бе подготвяна в продължение на няколко години от американски инструктори. Благодарение на големи доставки от Запада тя бе прекрасно въоръжена и снабдена. У нас ситуацията е друга. Молдовската армия, която в продължение на години е съкращавана по численост и финансирана с остатъци от държавните средства, не може да реализира милитаристични планове, дори и да  предположим, че в Кишинев има политици с такива намерения.

Разбирате, че не мога да дам данни колко малко у нас се харчи за подготовката, въоръжението и техническото снабдяване на военните. Печално е, че нашите политици мислят как да окрадат тези мизерни средства.

Кой по-точно мисли това?

Има слухове за имената им. Но в последните осем години при разпределянето на министерските кресла сред участниците в управляващата коалиция Министерството на отбраната е давано на Либералната партия, която се бори за обединение на страната ни с Румъния.

Това е парадокс. Оказва се, че сигурността на държавата е в ръцете на онези, които искат да я ликвидират?

Сред народа това се нарича: „да пуснеш козела в градината“. Сега представителите на тази партия, включително кметът на Кишинев, министърът на транспорта и други високопоставени чиновници, са на съдебната скамейка, обвинени в корупция и различни нарушения.

Вие поискахте от руското ръководство, което разполага с немалко лостове за влияние, да не приема ответни санкции на действията на молдовското правителство (обявило руския вицепремиер Димитрий Рогозин за персона нон грата – бел. прев.)?

Такива санкции биха имали обратен ефект, защото от тях ще пострадат обикновените хора, а това ще работи в полза на противниците на сближението между страните ни. Искам да отбележа, че в Москва са прекрасно информирани за молдовската вътрешнополитическа ситуация. Надявам се, че руското ръководство няма да започне да прави това, което очакват нашите врагове – както у нас, така и в чужбина.

Как скандалът с Димитрий Рогозин – представител на президента на Руската федерация за Приднестровието, се отразява на буксуващите вече няколко години преговори по урегулирането на конфликта?

В рамките на срещата ми с него неотдавна в Техеран ние се договорихме да организираме в скоро време преговори с лидера на Приднестровската молдовска република Вадим Красноселски. Ще обсъждаме преди всичко проблеми, чието решение ще позволи да се облекчи животът на обикновените хора от двете страни на река Днестър.

Какви са тези проблеми?

Предадохме на Тираспол своите предложения за решаването на проблема с телефонната връзка, за признаването на приднестровските дипломи и автомобилни номера, за функционирането на молдовските училища по левия бряг на Днестър и други въпроси. Прогресът по решаването на тези проблеми ще позволи възобновяване на преговорния процес във формата „пет плюс две“ (Молдова, Приднестровието, ОССЕ, Русия, Украйна и наблюдатели от САЩ и ЕС).

 

Оставете коментар