В категории:Азия / Индия / Свят / Фотогалерия

Снимки: Милиони домове и съдби – под водата

За поредна година наводненията отнемат живота на стотици хора, разрушават домовете им, унищожават земеделските им стопанства, убиват животните им, разселват милиони. Като всяка огромна трагедия, която при това се повтаря често, всичко това се е превърнало в „суха статистика“ – дяволската игра на думи е нарочна. Вижте кадри от тазгодишните наводнения в Индия, Непал и Бангладеш, които отнемат живота на стотици и съсипват този на милиони хора на планетата.

Тежко наводнение в Индия през 2015-та година. Снимка: Wikimedia Commons

Близо 250 души са загинали в последните няколко дни в резултат на наводненията и свлачищата в Индия, Непал и Бангладеш. Същевременно милиони са изоставили домовете си и са разселени в региона като част от спасителните мисии, които целят да се намери подслон, храна и вода за пострадалите. Ситуацията е изключително усложена заради огромната бедност и мизерия, в която и без друго живеят милиони хора в този регион.

В Непал валежите потопиха цели села, като по официални данни засега е потвърдена смъртта на 111 души, а 35 се издирват. Правителството е подложено на тежки критики, че не е реагирало достатъчно бързо и адекватно на катастрофата. Наводнението е унищожило най-плодородния регион на страната и център на земеделското производство. „Около 70% от селското стопанство в Тарай е под вода“, заяви Шанкар Сапкота, експерт по икономика на селското стопанство към правителството в Непал. „Оризища, зеленчукови плантации, рибовъдни стопанства са тежко засегнати, но все още не можем да обобщим размера на щетите“, добави той, цитиран от AFP.

В същото време близо една трета от Бангладеш е под вода, като дъждовете засегнаха най-гъсто населените крайречни региони на страната. Най-малко 29 души са загинали, а над милион са избягали от родните си места, твърдят официалните власти.

В Индия поне 81 души са загинали в източната част на страната, в Западен Бенгал и в Асам през последните дни, сочат официалните данни. ЖП транспортът на североизток е изцяло блокиран и в момента стотици хиляди души се подслоняват в бежански лагери в Асам, създадени специално заради сезонните наводнения, които предизвикват все по-тежки проблеми.

Т.нар. „мусонни дъждове“ започват през юни и свършват чак през септември, като правят условията за живот все по-невъзможни.

Въпреки всичко това проблемът с причинената от климатични трагедии миграция най-редовно се подценява, а на достатъчно сериозните причини за нея се гледа с недоверие и неглижиране.

Вижте снимки от тазгодишната трагедия тук:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар