В категории:Европа / Информации / Свят

Яйца с опасен пестицид са засечени вече в седем европейски страни

Към първите, които вдигнаха алармата – Германия, Холандия и Белгия, се добавиха също Швеция, Швейцария, Франция и Великобритания

Унищожаването на съдържащите опасния пестицид яйца продължава с пълна пара. Снимка: EFE
Унищожаването на съдържащите опасния пестицид яйца продължава с пълна пара. Снимка: EFE

Разраства се скандалът с вредния пестицид „Фипронил”, който беше засечен още в края на юли първо в холандски яйца, внесени в Германия, пише в. „Ел Паис”. Разследването по веригата установи, че препаратът, който бил пръскан за обезпаразитяване на кокошки-носачки, се е използвал в птицеферми и в Белгия. По-късно яйца, дошли от производители, прилагали отровата, бяха открити също в търговските мрежи на Швеция и Швейцария, а отскоро също и във Франция и Великобритания.

Световната здравна организация определи консумирането на такива яйца като „умерено опасно”, а санитарните власти в много страни смятат риска за здравето за минимален. Същевременно има експерти, които предупреждават, че попадането на „Фипронил” в организма може да предизвика виене на свят, гадене и повръщане, както и да нанесе поражения на бъбреците, черния дроб и щитовидната жлеза.

Правителството в Холандия, където бе установена най-голяма концентрация на отровата в 28 партиди с яйца, препоръча на населението да спре консумацията им. Последва блокирането на продукцията на 180 птицеферми и изтеглянето ѝ от пазара. В момента се извършва анализ и на птичето месо, излязло от същите производители, защото се допуска, че и то съдържа пестицида.

Пет дни, след като бяха предприети тези мерки на холандските власти, страните в Европа, в които е установено наличието на въпросната отрова в продаваните яйца, вече са седем. Британските власти твърдят, че на Острова са постъпили само 21 000 яйца с пестицида и рискът за общественото здраве е много нисък, но разследването дали някъде няма още неустановени бройки продължава. В Швейцария също смятат, че попадналите в страната количества яйца с „Фипронил” не представляват заплаха. Въпреки това швейцарският клон на германската мрежа от супермаркети ALDI спря продажбата на яйца.

Скандалът е сериозен икономически удар по производителите на яйца и пилешко месо – и то не само заради унищожаването на конкретни партиди сега, а и заради цялостното подронване на репутацията на техния бранш. Ето защо Холандия обяви, че деблокира държавните помощи за пострадалите производители.

Под лупата на разследващите в момента е холандската компания Chick Friends, търгувала с „Фипронил”, както и белгийският ѝ доставчик Poultry-Vision. Германският министър на земеделието Кристиан Шмит дори съзира конспирация и не спира да повтаря, че „някой съзнателно е увредил яйцата със забранен продукт, водейки се от очевидно криминални подбуди”. По същия начин казусът се разглежда и от правосъдната система в Холандия и Белгия, където вървят следствия за установяване на виновниците.

Случаят поставя под съмнение способността на властите да гарантират безопасността на храните, достигащи до европейските граждани. Припомнят се и предшествали подобни епизоди – „лудата крава”, свинската чума или заразените с диоксин фуражи.

Задават се и политически последствия от сегашната „яйчена криза”. В Белгия министрите на земеделието и на здравеопазването са призовани да дават обяснения пред парламента защо, след като белгийската агенция за сигурността на храните е алармирала за наличието на токсина още през месец юни т.г., те не са реагирали незабавно и не са предупредили за казуса съюзниците от ЕС чак до 20 юли.

Във Франция установиха, че в страната са влезли 13 партиди с яйца, съдържащи пестицида, които са били разпратени по компании, произвеждащи продукция от яйчени жълтъци. Френското земеделско министерство настоява да се изясни защо, след като партидите са дошли още между 11 и 26 юли, съответните европейски служби са известили Париж за опасността едва между 5 и 6 август.

Европейската комисия предупреди, че ако се установи, че дадена страна членка е нарушила нормите, като не е сигнализирала за нередност в рамките на изискваните срокове, също ще започне свое разследване. Същевременно ЕК се стреми да внушава, че ситуацията е „под контрол”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар