В категории:Свят

Макрон иска да е човекът на Тръмп в Европа

Президентът на САЩ получи царско посрещане в Париж и дори бе почетен гост на военния парад за Деня на Бастилията

Част от програмата бе частна вечеря на върха на Айфеловата кула, приготвена лично от световноизвестния готвач Ален Дюкас. Снимка: @realDonaldTrump

С почетни обиколки на най-известните френски паметници и наежен военен парад френският президент Емануел Макрон се опита да се позиционира като незаменим посредник между Европа и президента на САЩ, пише Associated Press.

По време на посещението на Тръмп за Деня на Бастилията Макрон изтъкна дългата история и връзки на Франция и САЩ, како не пропусна и темите, кои които двамата имат несъгласия. Той обаче подчерта, че го прави в духа на прямота между приятели и съюзници, като дори намигна конспиративнo по време на съвместната пресконференция.

Тази проява бе част от двудневната визита на Тръмп, която включваше водена лично от домакина обиколка на комплекса „Дом на инвалидите” и частна вечеря на върха на Айфеловата кула, приготвена лично от световноизвестния готвач Ален Дюкас. Освен всичко това Тръмп получи видно място на военния парад в Петък, където бе поканен от Макрон като почетен гост в чест на стогодишнината от влизането на САЩ в Първата световна война.

Този парижки блясък не убегна на Тръмп, който обича да използва френския град като поучителна история. Преди време той цитира свой приятел, наречен Джим, който вярвал, че „Париж вече не е Париж” заради епидемията от ислямски екстремизъм.

Попитан за критиките на въпросния Джим в четвъртък, Тръмп заяви, че Париж вече „ще е съвсем наред”, защото сега Франция си има „страхотен” и „упорит” президент. Първата среща на Макрон и Тръмп през май стана известна с грубото им и продължително ръкостискане, което френския президент обясни със стремежа си да покаже, че не е слаб противник.


„Изглежда и двамата полагат усилия да оставят този напрегнат дебют на отношенията зад гърба си и да минимализират различията”, коментира Спенсър Бояр, бивш офицер от разузнаването и старши сътрудник на тинк-танка Brookings Institution. „Президентът Макрон бе много вещ в улесняването на президента Тръмп и избягването на всякакви мини, които биха попречили на тази демонстрация на единство. Макрон бе особено успешен в заобикалянето на въпроси относно политическите противоречия в САЩ, което Тръм явно оцени”, добавя той.

Макар това посрещане в четвъртък да е отнело от напрежението от първият им контакт, дружелюбната среща на Макрон с германския канцлер Ангела Меркел по-рано същия ден демонстрира какъв баланс се опитва да постигне френския президент.

С Меркел тон подчерта съгласието им по почти всички проблеми, както и плановете за съвместна разработка на нов изтребител. Германският лидер подчерта, че няма как да се мине без взаимозависимост през 21 век. „Европа не може сама да победи във войната с тероризма”, заяви Меркел. „Няма разлика между Франция и Германия в отношението към президента Доналд Тръмп”, добави от своя страна Макрон.

Въпреки това Меркел, която се е намирала на по-малко от една пресечка от посолството на САЩ, когато Тръмп е пристигнал там, напусна френския президентски дворец преди да може пътищата на двамата да се пресекат.


Тръмп не отхвърли възможността да преосмисли решението си да изкара САЩ от Парижкото споразумение за климата – което е основна точка на несъгласие с правителствата от Европейския съюз. Той обаче също така каза, че и да няма промяна в позицията на САЩ „това също ще е ОК”.

„Способността на Макрон твърдо да признае различията си с Тръмп е част от модерната френска традиция. Неговата покана към Тръмп е начин да илюстрира историята на Франция и Америка – съюзени, но не приравнени”, заявява Томас Гормат, директор на Френския институт за международни отношения. След съвместната си пресконференция двамата лидери се отправиха към Айфеловата кула и тяхната „вечеря сред приятели”, както я определи Макрон.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар