Едно кило работници, моля… с три езика и да носят на бой!

Проблемът далеч не се свежда до Благой Рагин, а до цялостното отношение към работниците и към тяхната роля и правата им. Докога работодателите ще бъдат със статута на полубожества, от благоразположението на които зависи да ни дадат „хляба в устата“, а работниците просто ще трябва мълчаливо да се усмихват? И ще започнат ли да раздават на камериерките каски?

Един сериозен скандал от последните дни успя да си пробие път сред парламентарните разправии относно миналото на управляващи и опозиционни депутати и да разбуни подобаващо духовете – пиян швед изрита брутално в главата камериерка в хотел в Слънчев бряг. Деянието на Ралф Сундберг дори беше заснето на камера, което допринесе за справедливото възмущение из социалните мрежи. Може би благодарение на обществената реакция, реагираха и институциите – главният прокурор даде извънреден брифинг, а извършителят на престъплението беше задържан (от втория път, но и това е нещо) и засега остава в ареста.

Но не всички се възмутиха чак толкова. Скандалът продължи да се разраства, след като в ефира на „Нова Телевизия“ председателят на Асоциацията на хотелиерите в България Благой Рагин, макар и без да го изрича директно, призова случаят да не се преекспонира твърде много, за да не обидим шведските туристи.

Рагин изчисли, че клиентите са 17 вида характери, а работещите в сферата на услугите трябва да ги познават и да се съобразяват с тях. И припомни неписаните закони – „с клиент не се спори“, „клиентът винаги е прав“, а „усмивката е задължителна“. И призна: „Рискова е нашата професия...“

Твърде рискова се оказа за камериерката Деяна Петкова, която паднала на земята и изгубила съзнание вследствие на ритника, но слава Богу се е разминала без тежки травми. Едва ли обаче някога ще забрави за случката, нито ще отшуми психическата травма – унижението да бъдеш брутално изритан в главата, докато просто се опитваш да си изкарваш хляба с честен труд. Да паднеш и да изгубиш съзнание без никаква вина. Но с усмивка на лице.

„Скандинавските туристи, те са си малко по-горделиви. И преди пет години имаше един подобен инцидент в един от баровете. Пет години след това те бойкотираха нашите… не стъпиха, нито един швед. Имаше убийство на един барман… На един клиент в един бар. Сбиване и така. Но това става навсякъде в света, но понеже те са много чуствителни и тогава пак така направихме една кампания и те бойкотираха. Искам да кажа, че тази година някъде 250 милиона евро идват от Скандинавските страни, само от пакетите“, опита се да обясни аргументите си Рагин, като още веднъж добави, че шведите са „много чувствителни“. „Бих и се извинил от името на колегите, има начини как да ѝ помогнат, ако е моя служителка – бих я подпомогнал материално и с каквото мога, защото тя не е виновна, но колкото по-бързо този въпрос или този инцидент отшуми…“, добави той. Или с други думи – дайте да не шумим, да не се разсърдят пак и да спрат да идват.

Почти никоя медия не се опита да припомни кой точно случай реално визира Рагин. Мнозина приеха, че вероятно става дума за ударения с паве в главата български барман Мартин Георгиев. Само че, за щастие, Георгиев не беше убит от Майкъл Шийлдс. Става дума за случая от 2005 година, когато след финала в Истанбул за Шампионската лига между Ливърпул и Милан, група англичани пристигат на българското черноморие. Един от тях се напива брутално и разбива с паве главата на бармана Мартин, който и до днес се бори с тежките последствия. Шийлдс беше осъден от българския съд и излежа около четири години в затвора, но още в мандата на президента Първанов му беше позволено да се върне в родината си за доизлежаване на присъдата, където моментално беше амнистиран. Всъщност Рагин визира друг случай – през 2007 година охранители в несебърската дискотека „Хелп“ пребиват до смърт 24-годишен шведски гражданин от иракски произход.

Макар до края на своето злополучно гостуване в „Здравей, България“ Рагин да подчерта, че е съгласен с думите Сотир Цацаров, че всеки дошъл у нас турист трябва да спазва законите ни, казаната дума вече беше станала хвърлен камък. Думите му стигнаха и до министъра на туризма Николина Ангелкова, която го призова да си подаде оставката, а няколко часа по-късно той изпълни тази заръка. Оставяме настрана дали министърът има работа да се бърка в делата на една в крайна сметка неправителствена организация, но все пак поздравяваме Рагин за моралния акт. „Или неправилно съм се изказал, или неправилно съм разбран. Това го направиха сайтовете от контекста на моето изказване. Направиха това нещо и хората се възпламениха, за което им се извинявам от сърце. Не съм виновен, но си подавам оставката, за да се успокоят нашите сънародници“, заяви той.

Но проблемът не се казва Благой Рагин. Истината е, че проблемът е много по-сериозен и той е свързан с цялостното отношение към работниците и техните права в България. Както и с поставянето на печалбата на собствениците (в случая – собствениците на хотели) на първо място, без значение от средствата за постигането ѝ. Нито от това кой точно реално я генерира – стотиците малки „мравчици“ като камериерката Петкова или онези като Рагин? Става дума за изкривено съзнание, което е толкова дълбоко вкоренено у нас, че вече дори не ни прави впечатление. Дълги години успешно ни сервират светлия образ на „работодателя“ като не съвсем човек, а нещо като полубожество, на което би трябвало единствено да се кланяме и да му се молим да смили над нас и да има благоразположението да ни даде хляба в мързеливата уста. Част от тях дотолкова се самозабравиха, че в последно време започнаха да изпускат нервите си, когато някой си помисли да оспори правотата и дадената им свише роля на единствен икономически двигател.

За това положение има много сериозна причина – ако осъзнаем, че всъщност милионите, за които мечтае Рагин, биват изработвани от мнозинството петковчета, а не от малцинство рагинчета, тогава може би първите ще поискат своя далеч по-справедлив дял от баницата. Идея, която никак не се харесва на вторите.

В този смисъл си заслужава да обърнем внимание на някои от „възмутените“ реакции в социалните мрежи. Така например широка популярност придоби статуса на „носителя на експертиза“ в сферата на образованието, историята, геополитиката, Сирия и Близкия изток, съдебната реформа, свободата на медиите (и още какво ли не) Емил Джасим.

Прекрасно, стига само преди няколко месеца същият експерт да не беше нарекъл представителите на синдикатите „паразити“ и „орки“, а исканията им за защита на правата на работниците „змия, която надига глава“. Така например някои от исканията, които принудиха Джасим яростно да призове за консолидиция на дясното пространство и либертарианците и съпротива срещу „орките“ бяха: „обръщането на ситуацията на „пазара на труда“ в полза на трудещите се; по-високи заплати, повече социални придобивки за работниците, по-високи детски надбавки и социални помощи; безплатно и достъпно образование; безплатно и достъпно здравеопазване и край на търговията с човешко здраве; противопоставяне на политиката на съкращаване на обществени разходи, приватизация, дерегулация и други“.

„Една змия надига глава, тези паразити и орки са консолидирани“, възмущаваше се тогава грантовият носител на експертиза на тези искания.

„Змията“ отдавна е надигнала глава и наистина е доста консолидирана. Направо е преяла с привилегии, облекчения, а нейните представители са на гастрол както в изпълнителната и законодателна власт, така и в телевизионните студия. За разлика от онези, петковчетата, чиято глава е сритана и в безсъзнание на земята. Но не разчитаме господин експертът да си дава сметка за това.

Успоредно с лавинообразно разразилия се скандал се случиха и някои други събития, които обаче имат връзка със случая в Слънчев бряг. Малко по-далеч от телевизионните или хотелските камери, а именно – сред папките в Народното събрание, постъпи въпрос към вицепремиера по икономическата политика Валери Симеонов. Същият е популярен и като собственик на хотели по Черноморието, а също и като лидер на една от трите националистически формации, които изграждат коалицията „Обединени патриоти“. И ако Симеонов вече се подвизава на бул. „Дондуков“ №1, вместо в сградата на Народното събрание, то неговият колега – депутатът от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов – „изненадващо“ се е загрижил именно за… липсата на кадри, например камериерки, които да работят по морето!

По възможност – да бъдат на разположение поне по 12 часа на ден, да знаят минимум три или четири езика (шведски ще се счита за бонус), да са компютърно грамотни, усмихнати, мълчаливи и… да носят на бой.

За „липсата на кадри“, впрочем, не пропусна да спомене мимоходом в злополучното си гостуване в „Нова Телевизия“ и Благой Рагин. Покрай ушите мина изказването му, че въпреки всички проблеми в бранша, като например липсата на кадри, тази година ще бъде „рекордна по брой на туристи, приходи в хазната и по оборот“. Колко любопитно! А дали колегите на г-н Рагин, покрай тежката задача да му намерят заместник начело на Асоциацията на хотелиерите, ще им хрумне и да вдигнат заплатите? Или да назначат по-голям брой служители, вместо да разчитат безработицата да принуждава един човек да върши работа за двама или трима? По-вероятно изглежда в обявите за работа по морето скоро да видим обещания за осигуряване на каски и наколенки.

„От години българската икономика и в частност българският туристически отрасъл изпитва сериозни затруднения с набирането на квалифициран персонал“, започва своя въпрос Веселинов – депутат „патриот“ до своя колега „патриот“ – вицепремиер. „Проблемът се задълбочава всяка година, като това се отразява на качеството на предлагания туристически продукт, а оттам и на увеличаване на чуждестранните туристи посещаващи страната“, продължава той, като подчертаваме, че сме запазили автентичния правопис и постройка на изречението, от което по-скоро би трябвало да си помислим, че липсата на кадри води до „увеличаване на чуждестранните туристи“.

Валери Симеонов вече не стои на банките в парламента, а на малко по-удобните столове в Министерския съвет. Депутатите му обаче не му дават мира и го засипват с „неудобни“ парламентарни въпроси… Снимка: Барикада

Но да не бъдем дребнави, а да продължим нататък: „Редица браншови организации от отрасъла призовават за улесняване наемането на граждани на държави извън Европейския съюз като Молдова и Украйна, както и на етнически българи от Бесарабия. Желаещите от тези държави да работят в България има, но съществува редица спънки като забавеното издаване на работни визи, както и краткия разрешен престой в страната, който не покрива активния летен туристически сезон. Към началото на юни за издаването на работни визи на българи от нашата диаспора – в Украйна и Молдова чакат около 2 000 души с нужната квалификация. Какви мерки предприема правителството за осигуряване на квалифицирана работна ръка за българската икономика и в частност за туристическия бранш?“.

Започва ли да ви става ясно къде е заровено кучето? Вместо да се запитат защо българските работници, при това „високо квалифицираните“ от тях не желаят да станат колежки на Деяна Петкова в Слънчев бряг, „патриотите“ Симеонов и Веселинов, заедно с колегите на Благой Рагин, са му хванали цаката – ще вкараме работна ръка от чужбина. В Молдова и Украйна заплатите са по-ниски, така че те ще са съгласни да ни работят за толкова, колкото ние сме решили, че им е достатъчно. Пък и за разлика от тукашните работници, на които може и да им писне и да си тръгнат, тези няма много къде да ходят, понеже Украйна и Молдова са далеч. За да звучи приемливо, опитните „патриоти“ вкарват елемента с „българите от Бесарабия“. Но нима имате съмнение, че хотелиерите Рагин и Симеонов не биха имали нищо против в хотелите им да работят и хора от всички други краища на света, включително такива, които иначе публично обичат да клеймят и да призовават да застрелваме по границите.

Като потвърждение, че става дума за удобно спуснат въпрос, вероятно буквално написан от самия Симеонов към себе си, откриваме новината, че още в същия ден, в който въпросът е входиран в деловодството на парламента, правителството е приело промени в посоката, за която пита „притеснено“ Веселинов. „Работодатели ще могат да наемат чужденци от трети страни без да публикуват обяви за работа и без да представят договори за наем. Това предвиждат приетите днес от правителството промени в Правилника за прилагане за Закона за трудовата мобилност и трудовата миграция, с които се позволява облекчен режим за набиране на работна ръка от държави – нечленки на ЕС. Отпадат изискванията за представяне на документи за образование, квалификация със съответните апостили и представяне в консулствата, както и изискванията към работодателите да публикуват в средствата за масова информация свободните работни места. Вицепремиерът по икономическата и демографската политика Валери Симеонов уточни, че основно кадри се очакват от българската диаспора в Украйна и Молдова, от Македония, Западните покрайнини, както и бившите съветски републики. Той изрази увереност, че с тези промени ще бъде облекчен предстоящият туристически сезон“, гласи информация в „Дневник“.

Ура! И докога така?

Колко точно Симеоновците си мислят, че този номер ще минава? Колко лета работниците от Молдова и Украйна ще прекарат у нас, преди да се усетят да идат там, където вече са избягали българските им колеги? Това ли е икономическата логика и грандиозни планове за съживяване и подобряване на ситуацията в страната, която има новият вицепремиер по икономическата и демографска политика? Нещо ни кара да мислим, че и този път няма да се получи.

Но какво пък – тогава можем да опитаме с още повече дерегулация, още по-големи „данъчни облекчения за бизнеса„, още повече „премахване на административната тежест“, още „по-гъвкави условия на труд“ за работниците, за да са спокойни вездесъщите им работодатели. Като например другият широко популярен български хотелиер, който дори беше светъл герой на българско риалити – Стефан Шарлопов. Същият може би се гласи да наследи Рагин на поста начело на БХРА, защото побърза да разкритикува колегата си за изказванията му в „Нова Телевизия“ , а защо не и да посегне към политиката, като се има предвид нюхът му към тона на обществото („да си изгният в Швеция“). Само между другото ще отбележим, че същият съвестен господин работодател и хотелиер в момента е разследван за унищожаването на уникални скали край морето. Разбира се, не се съмняваме в невиността му. Не бихме посмяли. А вие?

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар