Полша: Неверните съпрузи, ергени и разведени – вън от парламента!

Поредното куриозно предложение за промяна на закона с цел укрепване на католическия режим в Полша бе направено от важна деятелка на управляващата партия „Право и справедливост“. Проектът разглежда и възможността в „заострянетопо на моралния ред в политиката“ да бъде ангажиран специалния полски Държавен съд.

След серията от фундаменталистко-католически инициативи, свързани с опит за забрана на абортите, и след приетата от Сейма (долната камара на полския парламент) обезпокояващо странна резолюция за честване на стогодишнината от т. нар. явявания на Богородица във Фатима 1)Явяванията на Богородица във Фатима са част от католическата митология. Според легендата на 13 май 1917 г. Дева Мария се явява насред полето на три овчарчета край португалското градче Фатима. Децата са Лусия душ Сантуш, Жасинта и Франсишку Марто. Тя им обяснява, че трябва да се връщат на това място на всяко 13 число на месеца. Децата се разбрали да запазят в тайна срещата с Божията майка, но Жасинта нарушила споразумението и на 13 юли мястото било посетено от неколцина любопитни, които искали да се убедят в истинността на детския разказ. През следващите месеци числото на хората, които приемали с насмешка разказа, се увеличавал все повече и повече, докато Божията майка не оповестила, че на 13 октомври ще се случи чудо. На уречения ден хиляди станали свидетели на т. нар. „Слънчево чудо“. Хората могли без проблем да наблюдават слънцето, което наподобявало сребърен диск и се въртяло като огнено кълбо. Най-големи страсти по-нататък във времето пораждат легендите за трите тайни, които Богородица била поверила на трите овчарчета. Първите две след години се разсекретяват като предсказания за руската Октомврийска революция и за Втората световна война, а за третата се твърди, че предрича атентата срещу папа Йоан-Павел Втори на 13 май 1981 г. , дойде време за поредния абсурд. Този път става въпрос за мерки срещу „разврата в политиката“. Инициаторката на новия проект е важна членка на „Право и Справедливост“ и бивша съпруга на депутат от същата партия.  Анна Каминска (Anna Kamińska) се втурна в бой за повишаване на моралните стандарти на полските парламентаристи. Не е шега.

Въпросната дясна деятелка се ръководи от своите строги морални принципи и науката на Светата Римска Църква, „майка наша“, както допълват полските функционери на тази институция. Съвсем вероятно е обаче, че тук може да става въпрос не само за норми на поведение, а и за лични разправи, покрай които има сериозна вероятност Полша да направи поредната стъпка към изграждането на католически халифат.


Анна Каминска по време на пресконференцията пред сградата на полския парламент във Варшава.

Каминска е бивша съпруга на Мариуш Антони Камински (Mariusz Antoni Kamiński). Делото за развод е било подадено в съда, след като тя разбрала, че мъжът ѝ и изневерява с Илона Клеймовска (Ilona Klejmowska), също от „Право и Справедливост“. И точно това е посочено в съдебния акт за разтрогването на брака през 2012 г. като основна причина. Изглежда, че неслучайно единия от основните постулати за законови мерки, „поощряващи моралния ред“, които Каминска представи на специална пресконференция, бе изневеряващите мъже да бъдат наказвани с автоматично отнемане на депутатския или сенаторския мандат. Съответно пък, когато Семейния съд се произнесе с подобаващо решение, подсъдимите да бъдат изпращани и пред т. нар. Държавен съд. Да поясним – това съдилище е предвидено за политици, които са извършили държавна измяна или драстични нарушения на конституцията. Така проектът на Каминска уеднаквява по същност нарушаването на моногамността в един брак с тежки престъпления срещу републиката.

Източник: Racja Polskiej Lewicy (https://goo.gl/9zVgHR).
Източник: Racja Polskiej Lewicy (https://goo.gl/9zVgHR).

Ако се следват принципите на правоверната активистка на „Право и справедливост“, парламентаристи и парламентаристки ще могат да стават само верни съпрузи и съпруги. Никакви разведени лица, ергени или моми.

„Депутатите и сенаторите на Полша трябва да са безупречни в морално отношение и да се грижат най-вече за имиджа си като съпрузи и бащи и едва след това като депутати и сенатори. Само така може да се гарантира, че те ще бъдат модел на подражание за цялата нация“ – това гласи последната точка от гражданския проект, за който Каминска започва да събира подписи. Би могла да помоли група депутати от партията ѝ да внесат проекта като депутатски, но тя желае да „създаде обществено движение“ около инициативата си, а предложението за промяна на закона да бъде разглеждано от Сейма и Сената като „граждански проект“. Дала му е дори гръмко заглавие: „Граждански проект за закон, предвиждащ заостряне на моралните критерии в Парламента“

Любопитно е, че в този проект няма и дума за парламентаристките, които логично погледнато, също би трябвало да се грижат за имиджа си на съпруги и майки. Изглежда, че Каминска не се е сблъскала персонално с този проблем за разлика от случаите с неверните парламентаристи, където, както бе отбелязано, има лична история.

Анна Каминска призова всички партии и организации да подкрепят проекта за нов закон. Не липсваха и апели към  католицизма на полската нация и към католическата църква. „Преди хиляда години Църквата реши, че свещеникът трябва да е непременно ерген. В Парламента трябва да бъде точно обратното!“ – заяви Каминска по време на пресконференцията. След това призова католиците да „се преброят“, подписвайки се под този проект.

Каминска предварително се застрахова пред евентуалния въпрос дали такова заостряне на моралните критерии няма да е в ущърб на председателя на „Право и справедливост“ Ярослав Качински (Jarosław Kaczyński) който е ерген2)Ергенстовото на Качински е предмет на постоянни спекулации, които са се превърнали в част от полската политическа чалга. Те избуяха, след като в началото на 90-те години бяха разсекретени някои от архивите на службите за сигурност, включително и документите за операция „Хиацинт“, събирала информация за нетрадиционната сексуалната ориентация на част от лидерите на опозиционните среди. Оттогава в дискусиите по тази тема редовно се споменава и името на Ярослав Качински. Сериозен тласък на спекулациите по отношение на сексуалната ориентация на Качински даде през 1993 г. тогавашният полски президент Лех Валенса. В отговор на журналистически въпрос дали ще покани братята Качински на приема по случай неговия рожден ден, той отвърна, че с ще ги покани с удоволствие, защото единия ще дойде с жена си, а другия с мъжа си. Съвсем наскоро страстите около сексуалната идентичност на лидера на полските радикални консерватори пак се разбудиха покрай намеците, направени от кмета на град Слупск Роберт Биедронь, който преди да влезе в политика е ръководил основните ЛГБТ движения в Полша..

„Г-н Качински е висш държавник. Той  въвежда положителни промени. Отхвърлям идеята, че законът би изключил господин председателя от Сейма“ – заяви категорично, но с детинско простодушие Каминска. По този начин, вероятно несъзнателно, тя доста драстично вдигна летвата на едно явление, с което никой закон не се бори към момента – лицемерието в полската политика.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Пояснения:   [ + ]

1. Явяванията на Богородица във Фатима са част от католическата митология. Според легендата на 13 май 1917 г. Дева Мария се явява насред полето на три овчарчета край португалското градче Фатима. Децата са Лусия душ Сантуш, Жасинта и Франсишку Марто. Тя им обяснява, че трябва да се връщат на това място на всяко 13 число на месеца. Децата се разбрали да запазят в тайна срещата с Божията майка, но Жасинта нарушила споразумението и на 13 юли мястото било посетено от неколцина любопитни, които искали да се убедят в истинността на детския разказ. През следващите месеци числото на хората, които приемали с насмешка разказа, се увеличавал все повече и повече, докато Божията майка не оповестила, че на 13 октомври ще се случи чудо. На уречения ден хиляди станали свидетели на т. нар. „Слънчево чудо“. Хората могли без проблем да наблюдават слънцето, което наподобявало сребърен диск и се въртяло като огнено кълбо. Най-големи страсти по-нататък във времето пораждат легендите за трите тайни, които Богородица била поверила на трите овчарчета. Първите две след години се разсекретяват като предсказания за руската Октомврийска революция и за Втората световна война, а за третата се твърди, че предрича атентата срещу папа Йоан-Павел Втори на 13 май 1981 г.
2. Ергенстовото на Качински е предмет на постоянни спекулации, които са се превърнали в част от полската политическа чалга. Те избуяха, след като в началото на 90-те години бяха разсекретени някои от архивите на службите за сигурност, включително и документите за операция „Хиацинт“, събирала информация за нетрадиционната сексуалната ориентация на част от лидерите на опозиционните среди. Оттогава в дискусиите по тази тема редовно се споменава и името на Ярослав Качински. Сериозен тласък на спекулациите по отношение на сексуалната ориентация на Качински даде през 1993 г. тогавашният полски президент Лех Валенса. В отговор на журналистически въпрос дали ще покани братята Качински на приема по случай неговия рожден ден, той отвърна, че с ще ги покани с удоволствие, защото единия ще дойде с жена си, а другия с мъжа си. Съвсем наскоро страстите около сексуалната идентичност на лидера на полските радикални консерватори пак се разбудиха покрай намеците, направени от кмета на град Слупск Роберт Биедронь, който преди да влезе в политика е ръководил основните ЛГБТ движения в Полша.

Оставете коментар