В категории:Информации / Общество

Maч или фестивал в чест на Адолф Хитлер?

Мачът между „Шахтьор“ Донецк и „Динамо“ Киев в украинската столица за пореден път ни напомни за проблема, свързан с неонацистките изяви по футболните стадиони в Европа

Един от феновете на Шахтьор Донецк. Източник: blogs.pravda.com.ua
Един от феновете на „Шахтьор“ Донецк. Източник: blogs.pravda.com.ua

Хулиганите и от двата отбора смело използваха символиката на геноцида. Привържениците на „Шахтьор“ Донецк показваха подобия на Хитлер, а тези от агитката на „Динамо“ Киев – свастики. И двете страни с нескрито желание се впускаха в сбивания на стадиона, хвърляха факли сред зрителите и рушаха трибуните.

Подготовката за кошмара на стадиона започна няколко дни преди мача, който бе изигран на 21 април. Хулигани, поддържащи „Динамо“, призоваха феновете си да дойдат на стадиона облечени с бели дрехи. Може би в това нямаше да има нищо чудно, ако не беше фактът, че някои от тях дойдоха на стадиона с „униформи“ на Ку-Клукс-Клан.

Техните опоненти – естествено – дойдоха, облечени в черно, на който фон портретът на Хитлер ясно се отличаваше.

В 88-та минута на мача двете групи изоставиха изразите на взаимна враждебност. 88 е един от символите на неонацистите (от „хайл Хитлер“ – Х е осмата буква от азбуката в немския алфабет). И в двата сектора запламтяха забранени факли, които в последствие бяха хвърляни на плочите или сред зрителите. Непосредствено след това започнаха яростни сбивания, които охраната на стадиона пасивно наблюдаваше отстрани.

Според наблюдателите, мачът трябваше да бъде прекъснат. И тъй като това не беше направено, те прецениха, че и двата отбора трябва да получат строги наказания от УЕФА, като следващите няколко мача да се играят на празни трибуни. Малко вероятно е да се стигне до това, тъй като братът на собственика на клуба „Динамо“ Киев е Григорий Суркис, бивш вицепрезидент на УЕФА.

Проблемът с нацистките и расистки прояви е отдавна известен на управляващите във футбола и също така отдавна никой не е заинтересуван от силна и ефективна борба срещу тези явления.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар