В категории:Свят

Хиляди палестински затворници в Израел започнаха гладна стачка

Лидерът на протеста Марван Баргути е бил преместен в изолатор заради негова статия, публикувана в New York Times

Над хиляда палестинци, намиращи се в израелски затвори, се присъединиха към обявената масова гладна стачка с искания за по-дори условия, съобщава New York Times. Необичайно мащабният протест е воден от Марван Баргути – един от най-изтъкнатите затворници в Израел, който често бива спряган за бъдещ палестински лидер.

В понеделник в израелски и палестински медии се появиха непотвърдени съобщения, че Баргути е бил преместен в друг затвор и е вкаран в изолатор. Според съобщения в медиите тези действия на израелските власти представляват наказание за гладната стачка и за това, че е успял да предаде извън затвора свое есе, което бе публикувано в неделния брой на New York Times.

В текстът се заявява, че „В Израел е наложен двойствен правен режим, форма на юридически апартейд, който предоставя практическа безнаказаност на израелците, които извършват престъпления срещу палестинци, като същевременно криминализира палестинското присъствие и съпротива”. „Ние няма да се предадем на този режим”, заявява Баргути.

NYT не е успял да получи коментар по въпроса от официални лица в Израел. Няма яснота дали стачката може да бъде поддържана достатъчно дълго, за да принуди израелските власти на отстъпки. Експерти обаче коментират, че при всички положения стачката има потенциала да възбуди страсти сред палестинското население. В понеделник вече започнаха протести в подкрепа на затворниците в Западния бряг и Ивицата Газа.

„Израел приема стачката сериозно заради възможните последствия”, заявява Гасан Хатиб, преподавател в университета Бирзеит. „Въпросът със затворниците е много емоционален”, добавя той.

Стачката идва в труден момент и за палестинските власти, чийто лидер Махмуд Абас е застаряващ и непопулярен, и все по-често се повдига въпросът кой ще го наследи. Социологическите проучвания сред палестинците сочат, че 57-годишният Баргути е най-популярният избор за наследник на 82-годишния Абас. Баргути обаче излежава пет доживотни присъди заради обвиненията, че е бил лидер на втората Интифада и е ръководел атаки, които са довели до смъртта на израелци.

Марван Баргути

В неделя значителна част то над 5-те хиляди палестинци в израелски затвори обявиха, че се включват в гладната стачка. Исканията на затворниците включват повече семейни визити, прекратяване на затварянето в изолатор, по-добро здравеопазване и достъп до образование. Кадура Фарес, директор на неправителствената организация Клуб на палестинските затворници, коментира, че гладната стачка няма да бъде прекратена, преди исканията да бъдат изпълнени.

Посланикът на Палестина в ООН Риад Мансур коментира, че протестите представляват „мирен израз на съпротивата срещу окупацията”. В свое интервю пред NYT той заявява, че е говорил по телефона със съпругата на Баргути. „Надяваме се, че гладната стачка ще е кратка, защото никой не иска затворниците да страдат допълнително. Надяваме се, че израелските окупационни власти ще започнат преговори с тях, което ще скъси продължителността на стачката. Разбира се тепърва ще се види как ще постъпят”, изтъква Мансур.


Макар Баргути и голяма част от стачкуващите да са членове на партия на Махмуд Абас – Фатах, техните съперници от движението Хамас, което управлява Ивицата Газа, също подкрепиха стачката и обявиха, че техни членове също ще се включат.

Представители на израелските власти заявяват, че те не преговарят със затворници. От институцията, отговаряща за управление на затворите изтъкват, че гладните стачки са незаконни и участващите ще получат дисциплинарни наказания. „Стачките и протестите са незаконни действия и ще им бъде отговорено с непоколебимо наказание”, се заявява в официално съобщение на службата по затворите.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар