В категории:Близкият изток / Свят

Палестинските затворници прекратиха гладната стачка след споразумение с израелските власти

Водените от Маруан Баргути стачкуващи прекратиха протеста си, след като Израел се съгласи да позволи по-чести семейни визити

Масовата гладна стачка на палестински затворници в Израел бе прекратена след 41 дни, след като израелските власти са предложили компромисна сделка за някои от исканията на протестиращите, съобщава Guardian. Споразумението, постигнато в началото на свещеният за мюсюлманите месец Рамазан, предвижда подобряване на условията за семейни визитации, срещу което около 800 затворници, водени от Маруан Баргути, ще прекратят гладуването.

Компромисът изглежда като един от малкото успехи за палестинската страна и идва въпреки многократните заявления на министри от правителството на Нетаняху – не на последно място отговарящия за обществената сигурност Гилад Ердан – че няма да отстъпят през никое от исканията на стачкуващите. Споразумението идва след посещението на президента на САЩ Доналд Тръмп в Израел през миналата седмица. Според съобщения в медиите въпросът с гладната стачка е бил обсъждан между специалния пратеник на Тръмп по въпросите на мирния процес в Близкия Изток Джейсън Грийнблат и палестинския президент Махмуд Абас.


Говорителката на израелската затворническа администрация Никол Енгландер излезе със заявление, че сделката е сключена с палестинските власти и Червения Кръст и предвижда затворниците да имат право на втора семейна визита всеки месец. Две от основните искания на затворниците бяха за по-чести визити и инсталиране на обществени телефони в затворите, с които да могат да общуват със семействата си. Ръководителят на Клубът на палестинските затворници Кадура Фарес обаче заявява, че преговорите са били водени между израелските власти и комитет на затворниците, включително Маруан Баргути. Според затворническата администрация преговорите са започнали в петък и са продължили 20 часа.

През миналата седмица Червеният кръст обяви, че неговите лекари, преглеждащи затворниците, са изразили опасения за потенциално „необратими последствия за здравето” на стачкуващите.

Гладната стачка се превърна в един от най-продължителните и най-масови протести от началото на израелската окупация през 1967 г. Според Енгландер общо 1578 затворници са се включили в продължилата над месец стачка, като в неделя общо 834 палестинци са прекратили гладуването си. По думите ѝ 18 участници в стачката са лекувани в болница.

В момента над 6000 палестинци се намират в израелски затвори за провинения, свързани с палестино-израелския конфликт. Обвиненията срещу тях варират от хвърляне на камъни през притежание на оръжие до нападения срещу израелски военни и цивилни.

Стачката предизвика масови протести сред палестинците в солидарност със затворниците, при някои от които се стигна до сблъсъци с израелските сили за сигурност. Палестинците се обединиха зад протестиращите като национални герои.  Зад стачката заедно застанаха дори иначе враждуващите политически групировки – ислямската Хамас, управляваща Ивицата Газа и подкрепяното от Запада движение Фатах, което администрира автономни анклави в окупирания от Израел Западен бряг. Палестинците се надяваха, че стачката ще привлече вниманието на международната общност в навечерието на 50 годишнината от началото на окупацията. Подкрепата за затворниците е емоционален консенсусен проблем – стотици хиляди палестинци са минали през израелските затвори от 1967 г. насам.


Водачът на стачката Маруан Баргути е един от лидерите на движението Фатах и най-високопоставеният палестински затворник в Израел. Социологическите проучвания сред палестинците сочат, че 57-годишният Баргути е най-популярният избор за наследник на 82-годишния Абас. Баргути обаче излежава пет доживотни присъди заради обвиненията, че е бил лидер на втората Интифада и е ръководел атаки, които са довели до смъртта на израелци. Той е в затвора от 2002 г. и никога не се е защитавал, защото според него съдът няма юрисдикция над него.

Говорителят на Организацията за освобождение на Палестина Ксавие Абу Еид публикува изявление, в което заявява, че гладната стачка е „надделяла”.  „Това е важна стъпка към пълно признаване правата на палестинските затворници според международното право. Това също е показателно за реалността на израелската окупация, която не оставя на палестинските затворници никаква възможност освен това да гладуват, за да получат основните права, които им се полагат според международните норми”, добавя той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар