В категории:България / Екология

Съветниците в София спряха местния референдум в Младост

Столичният общински съвет обяви въпросите на инициирания от граждани в квартала референдум за незаконосъобразни. Инициаторите от „За Зелен Младост“ обявиха, че самият СОС е нарушил процедурите и ще се обърнат към Административния съд.

От сутринта пред сградата на Столичния общински съвет граждани протестираха в подкрепа на референдума. Няколко души се събраха недалеч и на контрапротест в защита на инвеститорите. Снимка: Барикада

На заседание днес СОС прие становището на вътрешната комисия по устройство на територията, според което въпросите, предложени за референдума срещу презастрояването на район „Младост“ са незаконосъобразни. Така предложението за отхвърляне на местния референдум бе одобрено с 39 гласа  “за”, трима въздържали се и 10 “против”.

Протестът в подкрепа на референдума, организиран от „За зелен Младост“. Снимка: Барикада

Първият от въпросите, предложени от инициативен комитет “За Зелен Младост”, бе за приемане на изменения в устройствените планове на квартала, които да не позволяват „ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии“. Освен това жителите трябваше да се произнесат дали са съгласни да се наложи мораториум върху издаване на разрешителни за строителство, докато промените в плановете се приемат.

Според мнозинството в СОС, доминиран от ГЕРБ, СДС, ДБГ, НР, Д21, ВМРО и Атака, тези въпроси не отговарят на нормативната уредба, тъй като не са от компетентността на органите на местно самоуправление. В същото време обаче те отхвърлиха предложения от опозицията в съвета за гласуване на въпросите поотделно и за изменения в тях, така че да бъде избегнат потенциален конфликт с нормативната уредба.

От “За Зелен Младост” обявиха след гласуването, че ще обжалват решението пред Административния съд и благодариха на “всички, които подкрепиха желанието на хората в „Младост“ да заявят своя глас срещу презастрояването”.

По време на заседанието на СОС пред сградата на “Московска” 33 се бяха събрали няколко десетки жители, подкрепящи провеждането на референдума. Те скандираха “Слезте да ни чуете” към общинските съветници, но бяха уважени само от представители на опозицията, които посетиха и предишни техни демонстрации. Протестиращите носеха плакати с надписи „Искаме въздух, а не бетон“ и „Не ни отнемайте правото на глас“.

Снимка: Барикада

В същото време, наблизо се събраха и десетина контрапротестиращи, които се обявиха срещу провеждането на референдума и в подкрепа на инвеститорите, които искат да строят в квартала. Те издигнаха транспаранти с лозунги “Не искаме Мл-exit”, “За инвестиции и развитие” и против мораториума.

Контрапротестът. Снимка: Барикада

Някои от тях приравниха евентуалната забрана за строителство в зелени площи и междублокови пространства с “болшИвизъм”.

Снимка: Барикада

След заседанието съветникът Милка Христова заяви пред радио „Фокус“, че в залата не е възтържествувала демокрацията: „Беше наложен силовият подход, беше отказано правото на гражданите да изразят своето лично мнение към средата, в която живеят и към развитието на района“. Калоян Паргов пък направи сравнение с предложението за референдум за прекратяване на концесията на „Софийска вода“, което също бе отхвърлено от СОС през 2013 г.

Симеон Славчев на свой ред възрази, че това не е атака срещу демокрацията, защото хората са били подведени с популистки въпроси. Съветникът от „Група 5“ обяви, че до края на годината СОС ще инициира референдум, чрез който „ще зададем модела, по който трябва да се случва пряката демокрация“, но не уточни на каква тема ще бъде допитването. В интервю ден преди заседанието той заяви, че предстои да се обособят „няколко групи от въпроси, по които може да бъде проведен местен референдум“.

Инициираният от самите граждани референдум с избрани от тях въпроси пък беше обявен от съветника за „опасен, защото той може да зарази и останалите райони не само в София, но и в цялата страна.“

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар