В категории:България

Прогнозните резултати дават убедителна победа за ГЕРБ с няколко въпросителни

Данните от екзит пола на четири агенции показват, че е много вероятно десницата да сформира нов кабинет, който обаче ще е силно зависим от националистически и популистки формации

Прогнозните резултати на четири социологически агенции показват победа на ГЕРБ на парламентарните избори с между 2,2 и 4% преднина пред основния конкурент от БСП. Това противоречи на повечето от проучванията в края на кампанията, според които двете партии трябваше да имат близки резултати и дори допускаха победа за БСП.

 

Оправдават се обаче очакванията за оспорено трето място между ДПС и ОП, като вероятно за крайното подреждане ще трябва да изчакаме официалните резултати на ЦИК. Както се вижда от интерактивната графика, три от агенциите дават предимство на „патриотите“, а четвъртата – на ДПС. Резултатите на „Воля“ са малко по-ниски от очакваните, но новата партия все пак става петата сигурна формация в парламента и може да се окаже ключова за бъдещото правителство – с директна подкрепа или „златен пръст“.

Несигурна на границата на влизане в следващия парламент е коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“, за която са заявили, че са гласували между 3,5 и 4,2% от избирателите. Според „Галъп“ и „Маркетлинкс“, с шансове да прескочат бариерата са и от „Да, България“, въпреки че предварителните проучвания им отреждаха между 1,1 и 2,3%. Коалицията засега е на около 0,5% под прага, но се очаква да получи подкрепа от секциите в Северна Америка, където изборният ден започна по-късно.

Между 2,7 и 3% отреждат екзит половете на ДОСТ, която остана истинска загадка за социолозите в хода на кампанията. Извън парламента остават от коалиция „АБВ-Д21“, както и „Нова република“ с резултати до 3%. Никоя от тези организации, които засега остават под чертата, няма да получи субсидия за резултатите си, тъй като те се явяват на изборите в коалиции, но хипотетично не е изключено някоя малка партия, участвала самостоятелно, да прескочи бариерата.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар