В категории:Икономика / Информации

За Молдова виното вече не е алкохол, а храна

Законодателните поправки са приети от парламента в Кишинев, за да бъдат подкрепени молдовските винопроизводители, посрадали от руско ембарго за продукцията им

Износът на молдовско вино силно пострада, след като руският пазар се затвори за него през 2013 г. Снимка: Global Look Press
Износът на молдовско вино силно пострада, след като руският пазар се затвори за него през 2013 г. Снимка: Global Look Press

Молдова официално извади виното от списъка на алкохолните напитки и го обяви за „хранителен продукт”, съобщи ТАСС и новината веднага беше разгласена от много информационни сайтове и телевизии. Решението се съдържа в поправки, приети от молдовския парламент. Отсега нататък за този „хранителен продукт” няма да важат досегашните ограничения при рекламирането му и при продажбата му нощем.

Според автора на поправките – депутата Иван Балан, целта им е да бъдат подкрепени местните винопроизводители, много от които са на ръба на фалита заради забраната, която Русия наложи през 2013 г. за вноса на молдовски вина. Забраната тогава дойде, след като „Роспотребнадзор” (държавната руски институция, която следи за качеството на потребителските стоки) откри в няколко партиди с молдовско вино опасното вещество дибутилфталат. По-късно руското ембарго беше вдигнато само за винената продукция от проруските райони на Приднестровието и Гагаузия. Преди въвеждането на ограниченията руският пазар поемаше една трета от целия износ на молдовски вина.

Някои от молдовските депутати все пак са били против гласуваното сега превръщане на виното в „храна”, алармирайки, че това ще вдигне още повече консумацията на алкохолни напитки в страната, която и без това е рекордна. Припомнено беше, че Молдова от няколко години оглавява класациите на Световната здравна организация като страната с най-много изпит чист спирт на глава от населението. Според статистиката на СЗО на един молдовец се падат по 17,4 литра чист спирт годишно. На второ място в този списък е Беларус със 17,1 литра.

Според Иван Балан обаче неговите поправки били дори полезни в борбата със злоупотребата с алкохол, защото щели да стимулират молдовците да пият вино вместо по-силни спиртни напитки.

Преди броени дни – на 17 март – на посещение в Москва беше молдовският президент Игор Додон, който бе приет в Кремъл от руския си колега Владимир Путин. Според официалното съобщение двамата обсъдили търговско-икономическото сътрудничество между двете страни и актуални регионални проблеми. Смята се, че Додон е пледирал за вдигане на руското ембарго за молдовски вина.

Медиите съобщиха също, че гостът от Кишинев подарил на президента на Русия няколко бутилки елитно молдовско вино от собствената му (на Путин) колекция, която се съхранява в съответната молдовскa винарска изба още от 2002-2003 г. Путин реагирал с шега: „Донесли сте ми нещо и без това мое”. Додон нищо не отвърнал. В официалните съобщения шегата липсваше.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар