В категории:Общество

Саудитска Арабия организира женска конференция без жени

Разпространените снимки от първия Съвет на момичетата в страната показват сцена, на която стоят 13 мъже и нито една жена. Оказва се, че жените са се намирали в друга стая и са били свързани чрез видео връзка

Новината, че в Саудитска Арабия ще бъде създаден Съвет на младите жени бе окуражаваща, като се има предвид, че идва от страна, която не дава на жените възможности за изява в обществения живот, пише Би Би Си. При представянето на новата женска институция в провинция Ал-Касим обаче организаторите забравиха едно съществено нещо: жените.


Разпространените снимки от първия Съвет на момичетата в показват сцена, на която стоят 13 мъже и нито една жена. Оказва се, че жените са се намирали в друга стая и са били свързани чрез видео връзка.

Ироничните снимки от проведеното в събота събитие се разпространяват активно в социалните мрежи. Много потребители го сравняват с друга хитова снимка, на която се вижда как президентът на САЩ Доналд Тръмп подписва указ, свързан с абортите, заобиколен само от мъже през януари.

Водеща фигура на събитието в Саудитска Арабия е бил принц Фейсал бин Мисал бин Сауд, губернатор на провинция Ал-Касим, който е заявил, че е горд от провеждането на конференцията, която е първа по рода си в кралството.

„В нашия регион възприемаме жените както сестри на мъжете и чувстваме отговорност да създаваме повече възможности, които ще са в услуга на жените и момичетата”, заявява той. Председател на женския съвет е неговата съпруга – принцеса Абир бинт Саламан, която също не се вижда на разпространените фотографии.

Саудитска Арабия прилага строго държавната политика за сегрегация между несвързани мъже и жени. Страната обаче може би ще се ориентира към разхлабване на част от правилата като част от програмата „Визия 2030”. Заложените в нея цели включват увеличаване на участието на жените в работната сила от 22% до 30%. В своята реч при откриването на конференцията принц Фейсал изтъква, че жените съставляват половината общество, макар че човек трудно може да го разбере от снимките от събитието.

Оставете коментар