В категории:България / Европа

България е официално „против“ Европа на две скорости, подкрепяме Туск за втори мандат

Служебното правителство одобри българската позиция за ключовото заседание на Европейския съвет на 9 и 10 март, на което се очаква европейските лидери да подготвят Римската декларация за бъдещето на Европейския съюз.

Първата официална среща на Румен Радев след неговото встъпване в длъжност беше с Доналд Туск в края на януари. Снимка: President.bg

България е за запазване единството и целостта на Европейския съюз, които да не се нарушават чрез диференциране на целите на интеграцията или преминаване към някакъв вид „многоизмерна Европа“ или „Европа на скорости“.

Тази позиция ще защити официално страната ни по време на заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 9 и 10 март в Брюксел, съобщават от правителствената пресслужба. На днешното редовно заседание на кабинета „Герджиков“ е одобрена позицията на страната ни, която обаче ще бъде представлява на Съвета от държавния глава Румен Радев.

В одобрената българската позиция преди заседанието е записано още, че „на тенденциите за фрагментиране на Съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели“. По време на заседанието на Европейския съвет утре и вдругиден се очаква държавните и правителствени ръководители да се съберат във формат ЕС-27, за да подготвят Римската декларация за бъдещето на ЕС. Срещата в Рим е насрочена за 25 март.

В началото на март председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви пет сценария за развитие на Европейския съюз, като наглед най-вероятен изглежда сценарий №3, озаглавен „Тези, които искат да правят повече, правят повече“. Неформално именно зад този сценарии застават Германия, Франция, Италия и Испания, чиито държавни лидери проведоха среща в Париж на 6 март.

„Определено разбрахме от историята в последните няколко години, че винаги ще има Европейски съюз на различни скорости и не всички винаги ще участват във всички стъпки на интеграция. Трябва да имаме куража някои държави да продължат напред, ако не всички искат да участват“, коментира германският канцлер Ангела Меркел. Според нея, ако „Европа зацикли и не продължи да се развива напред, то този мирен проект може да бъде изправен пред риск по-бързо, отколкото си мислим“. Френският президент Франсоа Оланд от своя страна добави, че някои по-силни държави трябва да имат възможност да се движат по-бързо от други.

По отношение избора на председател на Европейския съвет за периода 1 юни 2017 година – 30 ноември 2019 година, България ще подкрепи за втори мандат сегашния председател Доналд Туск, реши още правителството. „България ще даде висока оценка на досегашния председател Доналд Туск. Позицията ни е, че в условията на безпрецентния брой кризи, пред които е изправен ЕС днес, той изпълнява успешно важната функция да бъде пазител на единството на Съюза и на неговите основополагащи принципи. Това са мотиви, с които България ще подкрепи Доналд Туск за втори мандат начело на Европейския съвет„, се казва в официалното съобщение на кабинета „Герджиков“.

В частта „Миграция“ позицията на България е, че „осигуряването на пълен контрол върху външните граници е от първостепенно значение и следва да бъде постоянен водещ приоритет на ЕС, изискващ солидарна подкрепа за държавите-членки на предна линия“. В частта „Външни отношения“ приоритетно ще бъде обсъдена ситуацията в Западните Балкани. България ще потвърди изразяваната и до момента позиция за подкрепа на политиката на разширяване на ЕС към всички страни от Западните Балкани, но ще подчертае, че напредъкът на всяка страна следва да се основава на индивидуалните ѝ постижения по изпълнението на необходимите критерии, съобщават още от пресцентъра на служебното правителство.

Николай Драганов

Бакалавър по социология и магистър по маркетинг от Университета за национално и световно стопанство в София. От 2012-та година работи като политически журналист – в News.bg, Информационна агенция БГНЕС и Телевизия BiT. Като парламентарен репортер отразява работата на 42-рото и 43-тото Народно събрание. Съавтор е на документалния филм „Невидимите хора“.

Оставете коментар