В категории:Свят

Израелският съд даде символична присъда на войник, убил ранен палестинец

Меката присъда се приема от палестинците като поредното доказателство за безнаказаността на израелските сили за сигурност

Снимка: Twitter

Младият израелски войник, който бе осъден за убийството на ранен и неподвижен палестинец получи символична присъда от 18 месеца. Завършвайки с такава демонстрация на снизходителност, един от най-противоречивите съдебни процеси в историята на Израел предизвиква гняв сред палестинската общност, отбелязва Ройтерс.

През март миналата година сержант Елор Азария служи като медик в град Хеброн на окупирания Западен бряг, когато палестинци намушкват и раняват друг войник. Един от предполагаемите нападатели е застрелян и убит, а другия – Абед ал-Фатах ал-Шариф, е ранен и лежи неподвижен. Единадесет минути след престрелката, тогава 19 годишния Азария се прицелва с пушката си и застрелва 21 годишния Шариф в главата. Случаят придоби световна известност, тъй като видеозапис на убийството бе разпространен в интернет.

С наближаването на 50-тата годишнина на израелската окупация на Западния бряг, съдебният процес разпали разгорещени дебати. Военните, които обвиняват Азария в нарушаване на правилата за използване на оръжия и етичния код, се оказаха подложени на атаки от голяма част от израелското общество, чиито политически нагласи се изместват все по-надясно. В някои от социологическите проучвания почти половината анкетирани израелски евреи заявяват, че всеки палестински нападател трябва да бъде убиван на място.

В началото на годината тричленен военен съд обяви Азария за виновен за престъплението, което може да носи максимална присъда от 20 години затвор. Прокурорите обаче поискаха само присъда от три до пет години, тъй като убитият е извършил нападение минути преди инцидента. Произнасяйки 18 месечната присъда, съдът заяви, че Азария, който е понижен до редник, си е “присвоил ролята на съдия и екзекутор” и не е показал покаяние за престъплението си. Издаването на по-къса от исканата присъда се обяснява от съда с това, че това е бил първият боен опит на Азарая и неговата служба преди това е била неопетнена. Въпреки това адвокатите на Азарая заявяват, че ще обжалват присъдата за непредумишлено убийство. Защитниците на Азария поискаха прилагането на присъдата де бъде отложено за след обжалването. След прочитането на присъдата семейството на убиеца и привържениците му запяха израелски химн и го поздравяваха като герой.

Палестинското правителство заяви, че решението дава зелена светлина на израелските войници да извършват екзекуции без страх от реално наказание. Юридическият център за защита на правата на арабското малцинство в Израел Adalah заяви, че късата присъда “отразява безнаказаността, на която се радват израелските служители по сигурността, обвинени в престъпления срещу палестинци”.

Семейството на Шариф също критикува слабата присъда. “Ние не сме изненадани, от самото начало знаехме, че това е показен процес, който няма да ни донесе справедливост. Дори предвид факта, че войникът е сниман на видео и е ясно, че става въпрос за хладнокръвна екзекуция, той бе осъден за непредумишлено убийство и бе поискана минимална присъда. Срокът затвор, който в крайна сметка бе отсъден, е по-малък, отколкото палестински деца получават за хвърляне на камъни”, се казва в изявление на семейството, цитирано от Гардиън.

Заради силния обществен и политически натиск на процеса бе гледано като на тест за израелското военно правосъдие, а обвинителната присъда се интерпретира като победа за тези командири, които се опитват да запазят етичния кодекс. Силният интерес към делото бе подхранван отчасти заради това, че това е от редките случаи на разследвания срещу израелски войници, обвинени в насилие срещу палестинци.

Редица изявени израелски политици вече се обявиха за помилване на Азария, включително премиерът Нетаняху и министърът на образованието и лидер на крайно-дясната партия “Еврейски дом” Нафтали Бенет. Министърът на културата Мири Регев също заяви след обявяване на присъдата, че Азария “не трябва да прекарва и един ден в затвора”.

Дискусията в основата на делото бе дали действията на Азария са имали оправдание. Според съдиите коментарите на Азария от деня на инцидента показват, че действията му са били акт на отмъщение. Според свидетелствата на друг войник, преди стрелбата сержант Азария се е възмущавал, че негов приятел е ранен, а “терористът е още жив”. След стрелбата един от командирите на сержанта го е чул да казва “терористът заслужаваше да умре”. Според съда тези думи имат “сериозно значение”.

От правозащитната организация Human Rights Watch коментираха, че пращането на Елор Азария в затвора за неговите престъпления праща важен сигнал за обуздаване на прекомерната употреба на сила. “Но високопоставените служители в Израел също трябва да се отрекат от реториката си да се стреля, за да се убива, която твърде много от тях насърчават. Помилването на Азария или намаляването на присъдата му само ще окуражи безнаказаност за незаконно отнемане на живота на друг човек”, добавят от организацията.

В началото на годината Human Rights Watch излезе с доклад, според който високопоставени официални лица окуражават войниците и полицаите да убиват палестинци, подозирани в нападения срещу израелци дори когато те вече не представляват заплаха. Според организацията през 2016 г. 150 палестинци са били застреляни по време на инциденти, които не са изисквали използване на смъртоносна сила.  През миналия септември Amnesty International представи 20 случая на убийства на палестинци от израелските сили, като за 15 от тях хуманитарната организация заключва, че жертвите са били “умишлено застреляни, макар да не са представлявали непосредствена опасност”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар