В категории:Близкият изток / Свят

Израелски войник бе осъден за убийство на палестинец

Съдебният процес предизвика остро разделение в израелското общество – както заради конкретните действия на войника, така и заради етичните и политически въпроси, които случаят повдига

За много израелци убиецът Елор Азария е герой

Израелски военен съд издаде присъда за предумишлено убийство на 20-годишния войник Елор Азария, който през март миналата година застреля лежащ на земята ранен палестинец в град Хеброн на Западния бряг. Случаят придоби световна известност, тъй като видеозапис на убийството бе разпространен в интернет. Макар подобни инциденти да са чести, израелските военни рядко биват държани отговорни.

Съдебният процес предизвика остро разделение в израелското общество – както заради конкретните действия на войника, така и заради етичните и политически въпроси, които случаят повдига. За много израелци съдебната присъда е критичен обрат в битката за характера на държавата, отбелязва New York Times.

С наближаването на 50-тата годишнина от израелската окупация на Западния бряг процесът разпали силно поляризиран дебат за военната етика и мястото на армията в израелското общество, където тя обикновено е поставена на пиедестал. Министър-председателят Бенямин Нетаняху се присъедини към множеството призиви за помилване на Азария. В своя Фейсбук профил Нетаняху заяви, че “това е труден и болезнен ден за всички” и че “войниците от израелската армия са наши синове и дъщери и трябва да останат над всеки диспут”. Осъденият би могъл да бъде помилван от президента или висшето ръководство на армията. Освен Нетаняху към призивите за помилване се включиха и други представители на крайнодесни и центристки формации от управляващата коалиция, включително министрите на образованието и отбраната.

Професор Давид Енох, експерт по философия на правото от Университета в Йерусалим, коментира пред NYT, че присъдата за убийство е оправдана, но добавя, че тя няма да е добре приета от много войници и голяма част от обществото. По време на процеса защитата на Азария настояваше, че той е стрелял по ранения палестинец, защото се е почувствал заплашен. Съдиите обаче заключиха, че без никакво съмнение действията му са били акт на отмъщение.

Според израелските власти жертвата на Азарая – Абед ал-Фатах ал-Шариф, заедно с друг палестинец, са отговорни за намушкване с нож на израелски войник в близост до Хеброн. Правилата на военните ясно постановяват, че нападателите трябва да бъдат бързо неутрализирани, но след като вече не представляват опасност, те не трябва да бъдат убивани. Правозащитни групи и други критици обвиняват израелската армия и полиция, че твърде бързо прилагат смъртоносна сила, особено в отговор на поредица от намушквания и други атаки, извършвани от палестинци през последните две години. В резултат на тези нападения са загинали 36 израелци.

Присъдата идва само дни след като Human Rights Watch излезе с доклад, според който високопоставени официални лица окуражават войниците и полицаите да убиват палестинци, подозирани в нападения срещу израелци дори когато те вече не представляват заплаха. Според организацията през 2016 г. 150 палестинци са били застреляни по време на инциденти, които не са изисквали използване на смъртоносна сила. През миналия септември Amnesty International представи 20 случая на убийства на палестинци от израелските сили, като за 15 от тях хуманитарната организация заключва, че жертвите са били “умишлено застреляни, макар да не са представлявали непосредствена опасност”. Според Amnesty тези случаи изглеждат като екзекуция без присъда. Вестник Haaretz отбелязва, че след 2000 година има няколко случая на израелски войници, разследвани за убийства на палестинци, но само един е осъден. Той е получил осемгодишна присъда, която впоследствие е намалена.

Някои израелски експерти сравняват присъдата на Азария със случая в град Кафр-Касем отпреди над 60 години. Тогава израелски войници избиват 49 мъже, жени и деца, връщащи се от работа на полето, тъй като неволно са нарушили вечерния час. Присъдите за отговорните за тези убийства офицери постановяват, че войниците трябва да отказват да следват “очевидно незаконни заповеди” които водят до престъпления. Инцидентът със сержант Азария обаче показва ерозиране на военната етика сред най-ниските чинове в армията.

За много критици на израелските сили за сигурност видеото от убийството в Хеброн изяснява въпроса за използването на прекомерна сила, като дори някои високопоставени военни заявиха, че действията на сержант Азария нямат оправдание. Ръководството на армията осъди стрелбата веднага след инцидента, заявявайки, че това представлява тежко нарушение на подобаващото поведение на военните. Но израелското общество, за което армията е част от националната идентичност, е разделено. Много десни политици и знаменитости, както и родители на служещи войници, приветстват Азария като герой. Присъдата трябваше да бъде произнесена в силно охранявана зала заради стотиците протестиращи в подкрепа на обвинения.

Някои от протестиращите в подкрепа на войника носеха транспаранти с приветствия за новия президент на САЩ Доналд Тръмп

Присъдата бе прочетена от военния съдия полковник Мая Хелер, която заяви, че стрелбата не е имала никакво оправдание, а защитата е усуквала и променяла тезите си по време на процеса. От една страна, адвокатите са твърдели, че убитият Абед ал-Шариф е представлявал заплаха, защото още се е движел, а от друга, са представили свидетел, според когото палестинецът вече е бил мъртъв, когато Азария го е застрелял в главата.

Според съдиите коментарите на Азария от деня на инцидента показват, че действията му са били акт на отмъщение. Според свидетелствата на друг войник, преди стрелбата сержант Азария се е възмущавал, че негов приятел е ранен, а “терористът е още жив”. След стрелбата един от командирите на сержанта го е чул да казва “терористът заслужаваше да умре”. По време на процеса прекият командир на Азария – майор Том Нааман е свидетелствал, че не е усещал никаква заплаха от ранения ал-Шариф.

Бащата на жертвата Юсри ал-Шариф коментира пред медиите, че смята присъдата за добра стъпка в правилната посока, но се надява да няма снизходителност при обявяването на размера на присъдата, насрочено за 15 януари. Депутатът от израелския парламент от арабски произход Ахмад Тиби коментира в своя Туитър профил, че би трябвало да има присъди и за десетките други войници и офицери, убивали палестинци. “Петдесет години окупация струват много повече от един Азария”, изтъква той.

В деня на присъдата бе публикуван доклад на неправителствената организация Defence for Children International, според който израелските сили за сигурност са убили 32 палестински деца под 18 години през изминалата година по време на дребни сблъсъци в Йерусалим и Западния бряг. Това е най-кървавата година в това отношение от едно десетилетие. Според организацията през 2015 г. са убити 28 палестинци под 18 годишна възраст, през 2014 г, е имало 13 случая, а през 2013 – четири. За последните три години има само един случай на повдигнато обвинение срещу израелски войник за убийство на невъоръжено 17-годишно момче.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар