В категории:България

КНСБ: 5 милиона българи живеят с по-малко от необходимите за нормален живот средства

Цели 70% от работещите получават по-малко от средната работна заплата, чието ниво се вдига от голямото неравенство в доходите

По данни на НСИ и КНСБ

Издръжката на живота на четиричленно семейство в края на 2016 г. струва минимум 2250 лв. според редовния икономически анализ на КНСБ. Те могат да осигурят на такова домакинство приличен, но в никакъв случай охолен живот, заяви председателят на синдиката Пламен Димитров на пресконференция днес.

Това означава чист доход от 563 лв. средно на човек с уговорката, че и разходите на самостоятелно живеещ човек биха били по-високи. Освен това те варират силно в зависимост от населеното място – 1/3 от работещите са концентрирани в София, където доходите са с 35% над средното ниво. Средната работна заплата в страната е 936 лв. по данни на НСИ, но за семейство с две деца биха били необходими най-малко 1125 лв. за всеки от родителите за нормален живот.

Именно семействата с деца и с доходи около и под средните са най-изложени на риск от бедност и социално изключване. По данни на Евростат над половин милион деца в България растат в лишения, което прави 43,7% от всички. В рамките на ЕС с по-лоши резултати е само Румъния (46,8), а средното ниво е 26,9%.

Статистиката за средната работна заплата в България разкрива и едно от най-големите неравенства в рамките на ЕС. Цели 70% от работещите получават заплата под средната, което означава, че нейното ниво се вдига от малцинство със значително по-високи доходи от повечето работници. През 2015 г. горните 20% от населението до 65 г. по доходи са получавали 7,6 пъти повече от най-долните 20%, като ножицата между тях с отваря все повече в последните години, както се вижда от долната графика:

Графика: НСИ

 

Анализът на КНСБ показва, че 77% от домакинствата в България живеят с доходи на лице под минимума от 563 лв. Под този праг, т.е. в малко или повече лишения пребивават над 5 милиона души. Около 2 млн. от тях са с доход до 300 лв. на месец, колкото е определената от икономистите на синдиката граница на бедността. 1,5 млн. от най-бедните българи са пенсионери, като 40% от тях получават под 200 лева на месец.

В петък Пламен Димитров определи пред novini.bg като реалистично предизборното обещание на ГЕРБ, че ще работи за минимална заплата от 650 лв. до края на следващия мандат. Това е постижимо и според бившия финансов министър Владислав Горанов при годишен ръст от 10% на най-ниските доходи. Докато беше на власт обаче ГЕРБ прие средносрочна бюджетна прогноза, според която минималната работна заплата няма да се увеличава повече преди 2020 г.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар