В категории:Информации / САЩ / Свят

Бивш премиер на Норвегия спрян на летището във Вашингтон заради виза от Иран

Хел Магне Буневик, който на два пъти е оглавявал правителството на скандинавската съюзничка на САЩ в НАТО, бил изолиран 40 минути заедно с пътници, пристигнали от Африка и Близкия изток, а после още 20 минути го разпитвали какво е правил в Техеран. Причината обаче не били разпоредби на Доналд Тръмп, а още на Барак Обама

Хел Магне Буневик, бивш премиер на Норвегия. Снимка: АВС 7
Хел Магне Буневик, бивш премиер на Норвегия. Снимка: АВС 7

Най-дългогодишният премиер на Норвегия, управлявал на два пъти скандинавската съюзничка на САЩ в НАТО (1997-2000 г. и 2001-2005 г.) с мандат от Работническата партия – Хел Магне Буневик, изпита всички „сладости” на „антитерористичните” филтри по американските летища. При кацането си във Вашингтон той бе подложен на продължили цял част проверки и разпити. Но най-любопитното е, че това е било извършено не заради новите разпоредби на сегашния президент Доналд Тръмп, а съгласно закон, подписан от предшественика му Барак Обама още през 2015 г.

Буневик разказа пред телевизия АВС 7, че при пристигането си на вашингтонското летище „Дълес” на 2 февруари е имал сериозни проблеми заради наличието в паспорта му на виза от Иран. Норвежкият експремиер, който след оттеглянето си от властта оглавява правозащитната организация The Oslo Center, е бил в Техеран през 2014 г., за да участва в конференция по човешките права.

Отначало Буневик бил изолиран в течение на 40 минути в отделна стая заедно с други пътници, пристигнали от Африка и Близкия изток, които също били подложени на подробни допълнителни проверки. А после още 20 минути бил разпитван от американски служители с какво точно се е занимавал при посещението си в Иран.

Бившият премиер каза пред АВС 7, че от паспорта му ясно личи, че е ръководил правителството на Норвегия – една от основателките на НАТО. „Аз, разбира се, съм наясно със страховете пред терористи, които се опитват да проникнат в страната ви, но все пак паспортът ми е достатъчно доказателство, че не представлявам заплаха или проблем. Така че можеха да ме пуснат, но те не го направиха,” оплаква се Буневик.

Той изрично подчерта, че  бил третиран така не заради засиления контрол над мигрантите, въведен от Доналд Тръмп, а заради закон, подписан още от Барак Обама през 2015 г. – след атентатите в Калифорния и Париж, и насочен към защита от терористи. Законът налага допълнителни ограничения за някои граждани на 38 държави в света и особено интересно е, че вътре в този списък фигурира и Норвегия.

Гражданите на всички тези 38 държави обикновено не се нуждаят от виза при посещение в САЩ, ако влизат за срок до 90 дни. Но законът от 2015-та уточнява, че виза все пак им е необходима, ако са посещавали Иран, Ирак, Судан, Сирия, Либия, Сомалия или Йемен след март 2011 г. Впрочем, това са същите онези 7 страни, на чиито граждани сега Тръмп временно забрани да стъпват в САЩ.

На сайта на Департамента по вътрешна сигурност е посочено, че изключения може да се допускат за хора, посетили Иран или останалите 6 страни като представители на международни или регионални организации.

Буневик уверява, че от неговата правозащитна организация предварително са се консултирали с посолството на САЩ в Осло относно това негово пътуване и оттам ги уверили, че няма да има проблеми. Което се оказало не съвсем така…

На свой ред в. „Хъфингтън пост” определя Буневик все пак като жертва на разпоредбите на Тръмп и цитира изявление на експремиера пред норвежката телевизия: „Разбирам страха от тероризма, но не може в такива неща да се подозират цели етнически групи. Трябва да кажа, че ме е страх от бъдещето. През последните десет години се случиха много прогресивни неща, но авторитарните лидери, които сега виждаме начело на големи държави, пораждат причини за тревога”.

Според данни от социологически сондажи решението на Тръмп да ограничи за 90 дни достъпа в САЩ на споменатите 7 страни се подкрепя от 49% от анкетираните, а 41% са категорично или до известна степен несъгласни.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар