В категории:Информации / Общество

Мерил Стрийп запрати „Златния глобус” срещу Доналд Тръмп

Получавайки престижното си отличие, актрисата остро порица дискриминационните закани на бъдещия президент на САЩ, без да го споменава поименно

Мерил Стрийп по време на словото си на церемонията "Златен глобус
Мерил Стрийп по време на словото си на церемонията „Златен глобус

Доналд Тръмп явно ще е поредният републикански президент, срещу когото въстава Холивуд. Сред немалкото звездни имена, вече разкритикували новоизбрания ръководител на САЩ за крайните му и дискриминационни позиции се нареди и една от най-големите световни актриси – Мерил Стрийп. Тя е известна с подкрепата си, която оказваше на президентската кандидатура на Хилари Кринтън.

Получавайки почетното си отличие за цялостен принос на церемонията по връчването на престижните кинонагради „Златен глобус”, актрисата произнесе емоционално слово, в което също порица демонстративните закани към различните, отправяни от бъдещия стопанин на Белия дом. Явно визирайки ксенофобските му изхвърляния, Мерил Стрийп изрично подчерта: „Холивуд е направен от чужденци”. И изреди един куп звезди с корени из цялото земно кълбо.

Без да споменава името на Тръмп, тя каза още, че е недопустимо от най-висшия държавен пост да се атакуват и унижават слабите, припомняйки грубото поведение на магната-политик спрямо журналист с увреждания. „Липсата на уважение поражда още липса на уважение. Насилието води към още насилие,” подчерта Мерил Стрийп.

Тя цитира и приятелката си Кари Фишер – наскоро починалата изпълнителка на ролята на принцеса Лея в „Междузвездни войни”, която често ѝ казвала: „Вземи раненото си сърце и го превърни в изкуство”.

Наградите „Златен глобус” се връчват ежегодно от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA). Ето защо в словото си Мерил Стрийп обърна и специално внимание на журналистиката. Тя изтъкна, че актьорите трябва да помагат на журналистите да отстояват истината и отбеляза: „Всички се нуждаем те да карат силните на деня да отговарят за действията си, нашите журналисти са ни необходими”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар