В категории:България

Шест партии влизат в парламента… засега

Предсрочните парламентарни избори ще са след само 3 месеца, но се очаква политическата карта тепърва да се прекроява от нови политически проекти

Така би изглеждал парламентът, ако изборите се проведат сега. Но до пролетта се очакват нови играчи на политическата сцена. Графика: Барикада

Телефонен сондаж на електоралните нагласи, направен сред 1007 пълнолетни българи в периода 19-21 декември от „Галъп интернешънъл“, показва, че в следващия парламент биха влезли 6 партии. За сранение, през 2014 г. границата за влизане преминаха цели 8 формации. Тепърва обаче се очаква сглобяването на нови коалиции вдясно и дори появата на нова партия покрай шоуто на Слави Трифонов. Засега, под въпрос е само Реформаторският блок (3,4% при бариера 4%), основно заради продължаващото роене на партии вдясно.

Въпреки неуспеха в президентската надпревара, ГЕРБ отново се очертава победител на предсрочните парламентарни избори с около 2% преднина пред БСП. Трета политическа сила е новосформираната коалиция на националистическите партии НФСБ, ВМРО и Атака, следвани от ДПС, която обикновено постига по-висок резултат, отколкото ѝ отреждат социологическите проучвания. Освен тях сигурен за парламента е и Веселин Марешки. Евродепутатът Николай Бареков пък заяви, че ще преименува партията си ББЦ и ще участва на предстоящите избори, като целта му би била да се коалира с някоя от формациите в център-дясно, за да прескочи бариерата.

Тези резултати могат да бъдат силно прекроени до пролетта в резултат на появата на нови десни, центристки и популистки партии. Най-голям потенциал сред тях има евентуален проект на Слави Трифонов, който би могъл да събере цели 12%. Така съставът на следващия парламент би се променил сериозно, тъй като хипотетичната партия на шоумена би отнела от гласовете на всички водещи сили, но най-вече от тези на Марешки и националистическата коалиция.

Границата от 1%, която дава право на държавна субсидия, прескачат АБВ, ДСБ, БДЦ и „Движение 21“. Под нея, но с потенциал да я надхвърлят при добра кампания, са ДОСТ, „Зелените“ и „Глас народен“.

Новият проект на Христо Иванов засега събира едва около 1%, но при евентуална коалиция с ребрандираното ДСБ на Радан Кънев вероятно ще постигне резултат около този на Реформаторския блок. Към тях биха могли да се присъединят Зелените, чиито нов съпредседател Владислав Панев е индикация за нов завой надясно. Проблемът на всички тези формации е, че се борят за доверието на едни и същи избиратели и лесно биха могли вкупом да останат извън парламента.

Тъй като това ще бъдат първите задължителни парламентарни избори, на тях отново ще я има опцията „Не подкрепям никого“ – 4,8%, а въпреки това 21,7% са заявили, че няма да гласуват.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар