В категории:Информации / Общество

Внукът на Сталин издъхна на московска улица

80-годишният Евгений Джугашвили, син на по-големия син на съветския вожд – Яков, бил намерен от минувачи в безсъзнание. Екипът на извиканата „Бърза помощ” не успява да го спаси

Евгений Джугашвили често можеше да бъде видян на комунистически манифестации в Русия и Грузия
Евгений Джугашвили често можеше да бъде видян на комунистически манифестации в Русия и Грузия

В Москва е починал Евгений Джугашвили, внук на някогашния съветски вожд Йосиф Сталин, съобщи РИА „Новости”, позовавайки се на информация на справочната служба на „Бърза помощ” в руската столица.

Руски сайтове уточняват, че 80-годишният Джугашвили бил намерен от минувачи паднал на улицата и в безсъзнание. Екипът на извиканата „Бърза помощ” не успял да го спаси и регистрирал смъртта, чиито причини още са неизвестни.

Припомня се, че това става само ден след 21 декември, когато е рожденият ден на Сталин и много негови почитатели в Русия и Грузия отбелязваха 137-ата годишнина от рождението му. Гробът на Сталин, който се намира край Кремълската стена на Червения площад, вчера беше отрупан с цветя и венци.

Починалият днес Евгений Джугашвили е роден на 10 януари 1936 г. в град Урюпинск, в семейството на по-големия син на съветския вожд – Яков. Има военно образование – завършил е Калининското суворовско училище и Военновъздушната инженерна академия „Жуковски”. Работил е като военен инженер в конструктурското бюро на създателя на съветската космонавтика Сергей Корольов, участвал е в подготовката и изстрелването на космическите кораби от космодрума Байконур, включително и на кораба на първия космонавт Юрий Гагарин.

По-късно Евгений Джугашвили защитава дисертация по военна история и години наред преподава в различни военни академии. Пенсионира се с чин полковник на 55-годишна възраст.

През 1990 г. изиграва ролята на дядо си във филм, посветен на баща му – „Яков, синът на Сталин”. От 1991 г. активно участва в руския и грузинския политически живот като активист на комунистическото движение. Нееднократно е съдил различни медии, отстоявайки честта на дядо си. През 2015 г. издава книгата си „Моят дядо – Сталин. Той е светец!”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар