„Тука има – тука няма“ пари за БАН

Никоя формация не беше против, а само ГЕРБ се въздържаха. Въпреки това с новаторска стратегия депутатите от досегашното мнозинство успяха да спрат увеличението на бюджетите на БАН и СУ

Поредица от ходове на народни представители доведоха до патова ситуация гласуването на бюджета. Развръзката дойде с напускането на залата от страна на БСП
Поредица от ходове на народни представители доведоха до патова ситуация гласуването на бюджета. Развръзката дойде с напускането на залата от страна на БСП

Депутатите от ГЕРБ приложиха забележителен подход, за да възпрепятстват увеличението на средствата за БАН и СУ, което беше прието от парламентарната Комисия по бюджет и финанси на заседание във вторник. Те го постигнаха и с подкрепата на депутати от други групи – най-вече тези на партньорите в досегашното управление РБ и ПФ, част от които изчезнаха преди последното решително гласуване. Така увеличението хем беше прието няколко пъти, хем накрая отпадна без никой да е гласувал “Против”.

При обсъжданията в комисията във вторник бяха предложени допълнителни 10 млн. лева за Българска академия на науките и 500 хиляди лева за Софийски университет от група депутати, начело с Борислав Великов от РБ. Зад увеличението на средствата за наука се обединиха членове на комисията от всички партии с изключение на ГЕРБ, чиито представители се въздържаха, така че решението бе прието.

На следващия ден, в резултат на удобна грешка допълнителните средства не бяха отразени от вносителите в макрорамката на бюджета, която бе гласувана и приета в пленарна зала в сряда. По този начин решението на бюджетната комисия на практика беше бламирано, което предизвика осем народни представители, които са нейни членове, да поискат в четвъртък сутрин да бъде свикано извънредно заседание на комисията. На него бе приет допълнителен доклад, отразяващ предложението за допълнителни средства за БАН и СУ, с 9 гласа “За” и 7 “Въздържали се” от страна на ГЕРБ. В резултат решението на Комисия по бюджет и финанси трябваше да бъде гласувано в пленарна зала, заедно с вече отразените промени в макрорамката на бюджета.

По-късно, в своеобразния ендшпил на проточилата се трети ден борба за увеличаване на средствата за академията Народното събрание одобри доклада на комисията с 80 гласа “За”, 1 “Против” и 73 “Въздържал се”. При това положение оставаше само да се направи прегласуване на чл.1 от проектобюджета, в който да бъдат отразени допълнителните 10,5 млн. лева в разходната част.

Тук депутатите, оформящи мнозинството в настоящия парламент, направиха решаващ ход. 71 души от ГЕРБ за пореден път се въздържаха, само двама бяха против, но 1/3 от представителите, които преди това бяха подкрепили увеличението, вече не бяха в залата или пропуснаха да гласуват. Така със само 53 гласа “За” предложението не беше прието.

Местата за парламентарната група на БСП останаха празни в края на гласуването
Местата за парламентарната група на БСП останаха празни в края на гласуването

В този момент ситуацията изглеждаше патова, защото народните представители трябваше или да приемат, или да отхвърлят двете точки едновременно, тъй като вървят в комплект, за да излязат сметките в Закона за бюджет 2017 г. Гордиевият възел бе разсечен от Румен Гечев, който обяви, че в знак на протест срещу процедурните игри на мнозинството парламентарната група на БСП ще напусне залата.

След това решението на бюджетната комисия за допълнителни средства за БАН и СУ следваше да бъде прегласувано за пореден път. В отсъствието на БСП предложението, което беше внесено от РБ и подкрепено от ДПС, АБВ, ПФ, Атака и БДЦ, получи едва 15 гласа “За”. ГЕРБ отново се въздържаха и това бе достатъчно да отпаднат 10-те милиона, които трябваше да осигурят работата на академията.

Веднага след гласуването от БСП обявиха, че в Народното събрание е бил извършен “атентат” срещу българската наука и демокрация. Според тях предложението за допълнителни средства за БАН и СУ е било неправомерно гласувано три пъти, докато не бъде отхвърлено. Менда Стоянова пък за пореден път потвърди позицията на ГЕРБ, откъдето препоръчаха на БАН да търси средства по европейските програми, вместо “да моли и да проси Народното събрание за 10 милиона”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар