В категории:Близкият изток / Свят

Напрежението между Анкара и Дамаск ескалира

Двете страни се обвиняват взаимно в директни военни провокации

Турската намеса е принудила сирийската армия да прекрати офанзивата в Северна Латакия
Турската намеса е принудила сирийската армия да прекрати офанзивата в Северна Латакия

Анкара обвинява сирийското правителство, че негови самолети са извършили удар върху турски военни части в Северна Сирия в нощта срещу четвъртък, съобщава Reuters. Малко по-рано сирийските власти съобщиха, че Турция е обстрелвала техни военни части в провинция Латакия. Това са най-сериозните инциденти между двете страни, след като през август Турция нахлу на сирийска територия, за да предотврати обединението на контролираните от кюрдските сили анклави.

Според съобщението на турската армия, въздушният удар е убил трима и е ранил още 10 войници, някои от които тежко. Това се е случило в близост до стратегически важния град Ал Баб. В момента той е под контрола на ИДИЛ, като водената от Турция коалиция се надпреварва с кюрдските отряди YPG кой ще го овладее пръв.

Това е първият потвърден случай на убити от сирийската армия турски войници от началото на операция „Щитът на Ефрат”, започнала на 24 август. Тогава турски военни и спонсорирани от Анкара сунитски и туркменски бунтовнически групировки започнаха офанзива в Севрна Сирия. Официалната цел на нахлуването е да изтласка както силите на ИДИЛ от териториите около турската граница, така и да блокира обединяването на населените с кюрди територии. ИДИЛ отстъпи на турската коалиция без съпротива два града в Северна Сирия – Джараблус и Дабик, което позволи на водените от Aнкара групировки да достигнат до покрайнините на Ал Баб.

По-рано в сряда сирийската информационна агенция Almasdarnews съобщи, че турската армия се е намесила в подкрепа на бунтовническите сили в северната част на провинция Латакия, където силите на Дамаск са предприели изненадваща офанзива. Тези планински територии в близост до турската граница са контролирани основно от джихадистката групировка „Джебхат Фатех Аш-Шам”, известна доскоро като „Фронт Ан-Нусра”.

Според съобщението, турските военни са открили артилерийски огън от своя територия срещу позиции на сирийската армия в близоsт до град Навара. Не се съобщава за жертви от обстрела, но артилерийската подкрепа за бунтовниците е принудила сирийската армия и съюзните ѝ доброволчески отряди да спрат офанзивата.

Няколко часа по-рано турски самолети бомбардираха позиции на водената от кюрдските сили „Свободни сирийски сили” в близост до Ал Баб. Турция редовно обстрелва и бомбардира кюрдите и съюзниците им в Северна Сирия. САЩ като цяло подкрепя операциите на Турция, макар че Сирийските демократични сили са основният съюзник на Вашингтон в Сирия.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар