В категории:България / Здравеопазване

ВАС отмени регистрацията в болница с пръстов идентификатор, МЗ обжалва решението

Според ВАС министерството е дописало закона, заобикаляйки парламента, и е пренебрегнало всички обосновани възражения срещу новата система. Сега то ще пренебрегне и това съдебно решение, като пациентите ще продължат да се регистрират по унизителния начин, докато тече обжалването

Поредица от лоши новини за Петър Москов в последните дни. Той първо стана здравен министър в оставка, след като Бойко Борисов обвърза работата на правителството с резултата от президентските избори. Преди това, макар да е един от основателите на ДСБ, Москов предпочете окончателно се раздели с партията си, за да запази министерския пост. Веднага след оставката на кабинета пък прокуратурата му повдигна три обвинения, свързани със спорна бартерна сделка за ваксини с Турция и с работата на държавната фармацевтична компания “Бул Био”.

Кулминацията на краха дойде в понеделник, когато тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) спря т.нар. “пръстова идентификация” при регистрация в болнично заведение. Според съда не е допустимо да се въвеждат нови изисквания за достъп до лечение с наредба от Министерски съвет. Здравният министър предпочете тази форма вместо промени в Закона за здравното осигуряване, за да избегне парламентарно обсъждане и гласуване на нововъведението, т.е. за да заобиколи демократичните процедури.

В свое решение от 21 ноември ВАС обявява за нищожен текстът от наредбата, изискващ регистрация чрез пръстов идентификатор с аргумента, че чрез него МЗ на практика дописва закона и липсват “каквито и да е мотиви… по отношение на причините за създаването, целите, финансовото обезпечаване, очакваните резултати и съответствието със съюзното право.”

В решението също се казва, че “по време на съгласувателната процедура са направени обосновани възражения от Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Военно-медицинска академия и Министерство на отбраната за отпадане на разпоредбата от проекта. Изразено е несъгласие за въвеждане на електронната пръстова идентификация и съгласие за въвеждане на електронната здравна карта в съответствие с Директива 2011/24/ЕС, която предвижда „общи мерки за идентифициране и удостоверяване на автентичност с цел да се улесни възможността за предаване на данни при трансграничното здравно обслужване“. Тези възражения не са получили адекватен отговор нито по време на съгласуването, нито в доклада.

Решението на ВАС става факт в края на третата седмица, откакто новото изискване за регистрация стана задължително във всички болници. МЗ вече похарчи близо половин милион лева за изграждането на системата, а около 360 болници бяха принудени да закупят устройства за сканиране на пръсти – всяко за 287 лв. Няма точна статистика колко е струвало това, но най-големите болници са закупили около 70-80 устройства, така че сумата за всички вероятно е от порядъка на 3-4 милиона. Още повече предстоеше да похарчат личните лекари, зъболекарите и аптеките, които работят със Здравната каса, когато задължението обхванеше и тях.

Засега системата ще продължи да действа, след като МЗ вече обяви, че ще се възползва от правото си да обжалва решението пред петчленен състав на ВАС. В специален брифинг заместник-министърът Ваньо Шарков обяви, че ако все пак петчленния състав на ВАС също отхвърли текста в наредбата, това “ще означава една крачка назад в здравната реформа”. По думите му като ефект от въвеждането на пръстовите идентификатори хоспитализациите през ноември 2016-а година са намалени с 18 хиляди спрямо същия месец миналата година. Не става ясно как Шарков разполага с тази информация при положение, че месец ноември все още не е изтекъл.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар