В категории:Свят

Пиратската партия получи 10 места в исландския парламент

Формацията спечели по-малко гласове от очакваното, но има шанс да формира коалиция с леви и либерални формации

Членове на исландската Пиратска партия Снимка: Facebook
Членове на исландската Пиратска партия Снимка: Facebook

Пиратската партия не постигна прогнозирания успех на изборите в Исландия, но все пак изпревари досега управляващата Прогресивна партия и има шанс да създаде коалиция с други леви и либерални формации.

Досега управляващата дясно-центристка коалиция между Прогресивната партия и Партията на независимостта не успя да издържи на скандалите с офшорните сметки на предишния премиер Сигмундур Давид Гунлаугсон, който трябваше да подаде оставка през пролетта. Електоралният удар обаче бе понесен само от Прогресивната партия, която ще има само осем депутата в 63 местния парламент, спрямо 19 досега. В неделя сегашния министър председател Сигурпур Инги Йохансон също подаде оставка, тъй като управляващата коалиция вече няма мнозинство.

Социологическите проучвания сочеха, че Пиратската партия има шанс да стане първа политическа партия, но в крайна сметка остана трета с 15% от вота. Все пак партията ще има 10 депутата, спрямо три досега. На първо място се нарежда Партията на независимостта, която получава 29% от гласовете и увеличава броя на представителите си в парламента с два до 21. На второ място се нарежда Лявата зелена партия, която също ще има 10 депутата.

Тъй като никоя партия няма мнозинство, президентът Гудни Йоханесон трябва да реши на коя формация да даде мандат за съставяне на правителство. От Партията на независимостта заявяват, че ще се опитат да формират нова управляваща коалиция, но засега на коментират с кои формации могат да си партнират. Партията на независимостта е била част от всички правителства след 1980 г. с изключение на периода 2009-2013 г. Поради това има пряка отговорност за приватизацията на банките и либерализацията на финансовия сектор, който се срина през 2008 г. Партията обаче се свързва и с воденото от туризма икономическо възстановяване от последните години.

Парламентарният лидер на Пиратската партия Биргита Йонсдотир заявява, че е много доволна от резултата, макар да е по-нисък от някои очаквания. Тя подчертава, че първоначалните прогнози на партията са били за резултат от 10-15% от вота. „Каквото и да стане, ние предизвикахме вълна на промяна в исландското общество”, заявява тя пред Reuters.

Пиратите отхвърлят възможността да работят с Партията на независимостта и заявяват, че ще работят за създаване на широка коалиция заедно със Зелените, Социал-демократическия алианс, партия „Светло бъдеще”. Тези предимно леви партии имат общо 27 депутатски места от 32, нужни за мнозинство.

Новосформираната Реформаторска партия вероятно ще се окаже ключова формирането на следващия кабинет. Либералната формация, която за пръв път се явява на избори, успя да спечели около 10% от вота. Засега партията не е обявила дали би подкрепила предлаганата от пиратите широка коалиция.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар