В категории:Европа / Свят

Започна евакуацията на мигрантската „Джунгла” край Кале

Около 7000 обитатели на лагера за преселници трябва да бъдат превозени в течение на една седмица към различни точки на Франция

Започна извозването с автобуси на около 7000-те обитатели на станалия вече пословичен с името си „Джунглата” мигрантски лагер край френския град Кале към различни точки на Франция, където на преселниците ще бъдат предложени по-добри условия на живот. Испанският вестник „Ел Паис” разказа в подробен репортаж как протича всичко.

Дългите опашки от мигранти, желаещи да напуснат "Джунглата" край Кале, започват от самия лагер и стигат чак до разположения на около километър от него разпределителен хангар
Дългите опашки от мигранти, желаещи да напуснат „Джунглата“ край Кале, започват от самия лагер и стигат чак до разположения на около километър от него разпределителен хангар

Прехвърлянето става доброволно, а 1250 френски полицаи, подкрепени и от техни британски колеги, следят да се спазва редът. Никой не е задължаван насила да напуска „Джунглата” – най-големия мигрантски лагер в Европа, превърнал се и в най-отблъскващото място за подслон на търсачи на по-добър живот. Поради лошите условия там повечето от мигрантите нямат търпение да се махнат и всичко сочи, че до края на седмицата „Джунглата” ще бъде изпразнен, а след това и разрушен от властите, сочи „Ел Паис”.

Стигналите до хангара след дълго чакане на студа късметлии поне са на завет
Стигналите до хангара след дълго чакане на студа късметлии поне са на завет

За регистрацията и разпределянето по автобусите са предвидени три големи опашки. Едната – за непълнолетни, които се движат без възрастни придружители. Другата – за пълнолетни, които са без семейства. Третата – за семейства. Но много скоро и третата опашка се оформя като за пълнолетни самотници. Просто „Джунглата” не е място, където биха издържали да останат семейства с деца – и такива там почти няма.

Чакането за преминаването през разпределителния хангар е на открито, при температура около 8 градуса и при засилваща усещането за студ висока влажност на въздуха – 91% – заради близостта на Ла Манша. Преди да се стоят в опашките, хората са дошли с куфарите си от разположения на около един километър лагер.

Първите късметлии са се подредили още от нощта, нетърпеливи да се качат в предвидените за днес около 60 автобуса след продължилата месеци предварителна селекция. Всеки автобус поема по не повече от 50 пътника. До края на деня се предполага, че от „Джунглата” ще си тръгнат около 3000 души. Утре за следващата „партида” за предвидени 40 автобуса, а в сряда ще има още 40.

Ще си изпълнили най-после обещанието Оланд

Предполагаемото изпразване на лагера ще е и изпълнение на даденото от сегашния президент Франсоа Оланд обещание още при предизборната му кампания през 2012 г. да закрие това „срамно” (по думите му) място. Уверенията на областната управителка на Нор-Па-де-Кале Фабиен Бусио са, че нито един мигрант няма да бъде оставен на произвола на съдбата. Многобройни телевизионни камери и други мадийни екипи следят подробно преселването. Френските власти много държат да се забележи, че нищо не се извършва насилствено, че операцията е хуманитарна. „Франция е на висота,” похвали се в този контекст вътрешният министър Бернар Казньов.

Всеки автобус откарва по около 50 души към различни точки на Франция
Всеки автобус откарва по около 50 души към различни точки на Франция

Все пак журналистическите екипи фиксират и значително количество от обитателите на „Джунглата”, които нямат никакво желание да се махат оттам, защото целта им е на да остават във Франция, а да се прехвърлят оттатък Ла Манша, във Великобритания. Докато са в „Джунглата”, от мечтата им ги делят само 40 км.

Въпреки това говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранде уверява, че все пак лагерът този път ще бъде опразнен окончателно и че ще се вземат мерки той да не се напълни спонтанно отново, както и да не се появи наблизо никакво друго струпване на мигранти. Досега са правени и други опити „Джунглата” да се опразни, но според Бранде те са били частични и затова неуспешни.

Говорителят уверява, че в последните месеци специално подготвени служители и експерти усилено убеждавали обитателите на лагера, че е в техен интерес да заминат на по-добри за тях места и да получат убежище във Франция, отколкото да продължават безплодно да се опитват да влязат на британска територия, рискувайки здравето и живота си заради лошите условия в „Джунглата”. Бранде смята, че големият брой доброволци сред мигрантите, които сега се редят на опашки за автобусите, показва успеха на „педагогическата” кампания сред тях, която е трябвало да противостои на мафиите, организиращи трафика на хора.

Британската мечта остава примамлива

„Това е най-доброто решение. Трябва да се махна от това място. Ще остана във Франция, ще поискам тук политическо убежище,” споделя пред „Ел Паис” 25-годишният афганистанец Исхам, прекарал два месеца в „Джунглата”, след като преди това в продължение на една година се придвижвал от родината си до Европа.

Същевременно обаче в лагера се е върнала компания от четирима етиопеца, които по-рано са били извозени в друга част на Франция. Те не желаят да се отказват от желанието си да попаднат в Обединеното кралство. „Опитваме да влезем там всеки ден,” признава най-младият от групата, който е едва 17-годишен.

Около 1300 от общо над 7000-те обитатели на "Джунгла"-та са непълнолетни
Около 1300 от общо над 7000-те обитатели на „Джунгла“-та са непълнолетни

Мнозина от обитателите на „Джунглата” са предплатили на трафикантските мафии дори билетите до Великобритания и не се отказват ежедневно да щурмуват камиони, преминаващи през тунела под Ла Манша или да тръгват пеша през самия тунел, в който мнозина техни събратя вече намериха смъртта си. Проблемът с мигрантите непрекъснато обтяга отношенията между Лондон и Париж. От друга страна срещу презаселването на тези хора из други места във Франция все по-остро се обявява френската десница и крайна десница.

Най-драматична и неясна продължава да е съдбата на онези около 1300 обитатели на „Джунглата”, които са непълнолетни и чиито родители вече по един или друг начин са успели да стигнат до Великобритания. Сега родителите действат оттам, за да си приберат и децата. Това е и една от най-парливите и все още нерешени теми в преговорите между Париж и Лондон по мигрантския проблем. Още повече, че мнозина от непълнолетните всъщност са доста пораснали и вече брадати младежи, допълва „Ел Паис”.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар