В категории:България / Европа / Конфликти

“Солидарна България”: Известни юристи се включиха в подписката на европейските си колеги против корпоративните трибунали

Следващата седмица представителите на България в Европейския съвет вероятно ще подкрепят споразумението за свободна търговия с Канада без в страната да са водени каквито и да е дебати по темата

Тази неделя в гранинката "Кристал" ще се проведе протест срещу спорните споразумения за свободна търговия
Тази неделя в гранинката „Кристал“ ще се проведе протест срещу спорните споразумения за свободна търговия

Седем професора по право от България подписаха призива на европейската академична общност до Европейския парламент и ЕК, съобщава “Солидарна България”. Те настояват институциите да не приемат търговските споразумения на ЕС със САЩ и Канада – ТПТИ и СЕТА, докато в тях фигурират механизми за съдене на държави от инвеститори, които създават паралелна наднационална правосъдна система.

Въпросните механизми означават създаване на частни трибунали, в които корпорации могат да завеждат дела срещу държавите, в случай че те променят законодателството си по начин, който потенциално намалява печалбите на инвеститорите. Подобни по-скромни, обикновено двустранни споразумения вече съществуват и корпорациите не пропускат да оберат плодовете им. Така пред международни съдилища трябаше да отговаря Германия за отказа си от ядрена енергия, Австралия за регулации върху тютюневите изделия, Румъния за влизането си в ЕС и т.н.

Ето защо в подписката на европейските професори по право от българска страна се включиха Георги Стефанов, Георги Близнашки, Красимира Средкова, Лазар Груев, Огнян Герджиков, Пламен Киров и Сашо Пенов. Според учените е недопустимо държавите да отговарят пред корпорации, когато “имат за цел например да защитят природата, общественото здраве или правата на работещите, да ренационализират железопътни линии, водоснабдителни, енергоснабдителни или здравноосигурителни системи.”

Докато ТПТИ, споразумението със САЩ, изглежда е в задънена улица, идентичното CETA с Канада остава на дневен ред. То може да бъде одобрено още на 18 октомври в Европейския съвет, където и българските представители ще гласуват без в страната да са проведени никакви дебати по темата.

Затова на 16 октомври, неделя, от 16 часа в градинката “Кристал” няколко граждански сдружения инициират пореден протест с призив българските институции да не подписват празен чек с множество рискове за България и ЕС. Протест ще има и в Добрич  в събота от 11:00 пред църквата Св. Георги. Очаква се в неделя прояви да има и във Видин и Варна.

Повече за ТПТИ и СЕТА на сайта на “Солидарна България”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар