Ураганът „Матю” уби 260 души в Хаити и отложи изборите там

В американския щат Флорида, към който се прехвърля стихията, са евакуирани 1,5 милиона души, а президентът Барак Обама обяви извънредно положение в щата

Карибският басейн пострада тежко от най-силния от близо десетилетие насам ураган „Матю”, развилнял се в района.

В Куба, където отдавна е изградена стройна система за защита на населението при такива бедствия, от застрашената зона Баракоа бяха евакуирани 38 000 души и не бяха допуснати никакви човешки жертви. Около 750 къщи обаче са с отнесени от бурния вятър покриви или са наводнени от проливните дъждове.

Къщи с отнесени от урагана покриви в една от засегнатите зони на Хаити
Къщи с отнесени от урагана покриви в една от засегнатите зони на Хаити

Големи разрушения и смърт остави ураганът в Хаити – най-бедната страна в района, а и една от най-бедните в света. Най-пострадалите зони там все още не са достъпни, затова и данните за жертвите са приблизителни, но се смята, че ураганът е убил около 260 хаитяни и е разрушил поне 28 000 жилища. Четирима загинали има и в съседната Доминиканска република. Двете държави си делят остров Хаити.

В заемащата западната му част Република Хаити бедствието може да провокира и политическа нестабилност, защото се наложи обявените за тази неделя общи избори да бъдат отложени. Не е ясно кога ще се насрочи друго гласуване и дали изобщо ще може да се проведе, след като ураганът унищожи голяма част от подготвените изборни документи и секции.

Хаитянка се чуди къде ще се подслони с детето си, след като стихията е разрушила дома й
Хаитянка се чуди къде ще се подслони с детето си, след като стихията е разрушила дома ѝ

Временният президент на Хаити Жоселерм Привер вече призова международната общност да помогне на страната му да се справи с последствията от природния катаклизъм, който се превръща в най-тежката хуманитарна катастрофа след хаитянското земетресение през 2010 г.

Междувременно „Матю” напредна към територията на САЩ, набирайки още мощ. Само в щата Флорида са евакуирани вече 1,5 милиона души. Президентът Барак Обама обяви извънредно положение там.

За евакуации се подготвят и щатове, в които друг път при подобни урагани не се е стигало чак до такива мерки – например, Джорджия, Южна и Северна Каролина. Отменени са над 1500 въздушни полета.

Плажовете във Флорида се опразниха пред настъпващото бедствие
Плажовете във Флорида се опразниха пред настъпващото бедствие
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар