В категории:България

Борисов пак плаши гаргите с оставка

Ако ГЕРБ загуби президентските избори на първи тур, ще си подам оставката, обяви премиерът, без да уточнява какво разбира под „загуба“.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че ако ГЕРБ загуби президентските избори на първи тур, ще подаде оставка. Той обаче не уточни какво разбира под „загуба“ и дали евентуален балотаж ще се счита за провал.

borisov kandidat prezident„Вотът е първият тур на президентските избори и ако ГЕРБ загуби – вечерта ще получите моята оставка, защото на първи тур се мерят партиите“, каза Борисов пред журналисти при откриването на Спортна зала „София“ в Борисовата градина. „После вече ще започнат търсене на подкрепа от втори, трети, четвърти. Много пъти на втория тур не излизат хората да гласуват”, посочи Борисов.

Заканата на Борисов е по-скоро „сплашване на гаргите“, отколкото реална опасност, като се има предвид, че всички социологически проучвания дават преднина на ГЕРБ на първия тур на изборите. Същински риск за бъдещето на кабинета би възникнал на втори тур.

Забелязва се известна еволюция в позицията на премиера по този въпрос. Досегашната му заявка бе, че ще подаде оставка, ако загуби вота за държавен глава. Думите му могат да се тълкуват и като отказ от предсрочни парламентарни избори, с които досега шантажираше политическите си опоненти и съюзници.

„Румен Радев ми е козирувал, опонентът ни е Илияна Йотова“

На въпрос дали е подразнен от коментарите на БСП, че кандидатирането на Цецка Цачева за  президент е „началото на края на ГЕРБ“, Борисов заяви: „Това го слушам от десет години. Първо те нямат кандидат. Нашият противник е Илияна Йотова, защото тя си е БСП. Това е сериозният човек в партията”.

„Отидоха, взеха един човек, който Първанов го е направил генерал, на мен ми козируваше и това бил техният кандидат”, тросна се премиерът.

„Съжалявам, че нямат кандидат, защото да издигнеш непартиен член, не от твоята партия, да го вземеш от първия гарнизон, който срещнеш, само защото е честен и почтен. Това означава, че в БСП няма честен и почтен. В ГЕРБ си имаме много почтени хора и си избираме от тях”, заяви още Бойко Борисов.

„За всяко състезание избираме най-подготвените. В сферата на президентството г-жа Цецка Цачева и вицеадмиралът Пламен Манушев са най-подходящите, убеден съм. Другите ни са по-рейтингови, но не са толкова подготвени за този пост”, поясни той.

Плевнелиев сгреши с Русия, но иначе се справя прекрасно

Борисов отсега влезе в ролята на президентски ментор и обеща смекчаване на досегашния русофобски външнополитически курс, поддържан от Плевнелиев. На въпроса дали Цецка Цачева ще продължи политиката на сегашния държавен глава, Борисов отговори, че Плевнелиев е получил отлична оценка от всички западни страни.

Росен Плевнелиев и Петро Порошенко
Росен Плевнелиев и Петро Порошенко

„От мен вие лоша дума не сте чули да кажа, освен че се е справял прекрасно. Ние сме членове на ЕС и НАТО, така че тези оценки ни интересуват много. Грешката му е, че правейки се на ястреб, и аз съм му го казвал в очите и публично до голяма степен, влоши отношенията ни с Русия. Сега мисля, че с добронамереността, която имаме, и аз, и президентът Путин, и Медведев успяхме да отрегулираме нещата”, каза Бойко Борисов. Според него новият президент ще влезе в една спокойна обстановка с всички важни играчи, приписвайки си заслугата за това. По думите му Цецка Цачева трябва да е умерена – такава, каквато е. „Президентският пост е за улегнал човек, който спокойно да седне да убеждава, с целия си жизнен опит“, посочи Борисов.

Пламен Орешарски е най-омразният за ГЕРБ човек заради щетите, които нанесе на държавата с неговото управление, каза още Бойко Борисов. „Щетите, които нанесе на държавата с неговото управление, с падането на банки, с огромния дефицит, с тези пари, които се дадоха. Помните 220 млн. лв. за МВР, без да са обезпечени в бюджета, за здраве каза още 440 млн. лв., които ги нямаше. Всичко ние след това попълнихме”, продължи с манипулациите наедро Борисов. Под „падане на банки“ премиерът очевидно има предвид фалита на КТБ, до който банката бе умишлено доведена при неговото управление. Допълнителните средства за МВР пък бяха нужни за повишението с 10% на заплатите на полицаите и за извънредния им труд по време на няколкомесечните протести, организирани от ГЕРБ.  440-те милиона за здраве са дефицитът, заложен в бюджета на НЗОК за 2014 г., който трябваше да се покрие разсрочено.

„Дефицитите“ на Орешарски отново излизат на дневен ред за нуждите на предизборната агитация, докато през останалото време Борисов не спира да се хвали как е „вкарал“ в хазната близо 3 милиарда лева от пресичане на контрабандата.

За ООН да се разберат руснаците и американците

Премиерът не спира да се оправдава и за скандала със смяната на българския кандидат за генерален секретар на ООН, който съвпада с началото на предизборната кампания и рискува да помрачи триумфализма на ГЕРБ. За да се отърве от неприятната тема, Борисов последно прехвърли отговорност за „гафа“ на великите сили. „Накрая трябва руснаците и американците да седнат и да се разберат кой е, ако това не го съзнаваме и си мислим, че кандидатът е от такова значение, дълбоко се лъжете“, заяви той.

Борисов се опита да обезвреди и другата сериозна мина, която рискува да взриви сияйните му планове за бъдещето – провалът на газовия хъб „Балкан“, който Русия не подкрепя, а без руския газ проектът е безсмислен.

„Продължавам да твърдя, че интересът към европейския газов хъб е сериозен. Сега ще подготвим един добър договор, за да започне плащането по двата реактора. Аз съм малко оптимист, че тези пари ще си ги върнем”, посочи Борисов и заяви, че ще се намери инвеститор, който да свърши работа, защото това е добре и за имиджа на „Росатом”. „Оптимист съм в добронамерения тон и в желанието да се развържат възелите, които имаше досега”, заяви Борисов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар