В категории:Информации / Свят

Грегор Гизи: Западът сбърка сериозно с Русия

Известният германски политик и бивш шеф на групата на партия „Левицата” в Бундестага критикува в интервю за в. „Ди Велт” политиката на ЕС и САЩ спрямо Москва

„Необходима ни е най-после нова европейска архитектура на сигурността. Вероятно с привличането на Русия. Без нея или срещу нея в Европа няма да има нито мир, нито сигурност,” заявява Грегор Гизи пред вестник „Ди Велт”.

 

Грегор Гизи
Грегор Гизи

Той смята, че много от действията на самата Русия заслужават критика и отбелязва: „Аз винаги съм осъждал всяко нарушение на нормите на международното право, независимо дали става дума за незаконната операция на Запада срещу Югославия, за войната в Ирак или за окупацията на Крим. И все пак трябва да се признае, че Западът допусна спрямо Русия сериозни грешки. Той нееднократно пренебрегваше интересите ѝ. Когато без одобрението на Съвета за сигурност на ООН Западът атакува Сърбия, Москва си направи извода: щом те могат да нарушават международното право, тогава и за нас то повече не съществува. Масло в огъня доля решението за разполагане на елементи на американската противоракетна отбрана в Полша и Чехия”.

Германският политик и деец на партия „Левицата” сочи още: „Представете си Русия да разположи ракети в Мексико, аргументирайки се с необходимостта да се защити от Колумбия. Дали бихте ѝ повярвали? Е, и руснаците в ситуацията с елементите на системата за ПРО в Източна Европа също не повярваха. Бившият президент на САЩ Джордж Буш дори беше готов да приеме Украйна в НАТО – в такъв слумай Черноморският флот на Русия би се оказал на територията на Алианса. Путин на свой ред предпочете да анексира Крим, заобикаляйки международното право – което е неправилно в основата си”.

Коментирайки ситуацията с антируските санкции, германският политик подчертава: „На нас те вредят повече, отколкото на руснаците”. Той припомня, че сега Русия търси алтернативни пътища и излиза на пазарите на Азия и Латинска Америка. Гизи допълва: „Днес вече виждаме, че в отговор на антируските санкции Путин прави всичко, за да отслаби Европа. Той се помири с президента на Терция Ердоган. Едва след време проличава какви негативни последствия могат да имат необмислените политически решения”.

Според Гизи не е трябвало да се въвеждат санкции в отговор на анексирането на Крим, а да се търсят други пътища, включително дипломатически. „След противоречащото на  международното право отделяне на Косово срещу Запада не бяха въведени никакви санкции,” припомня Гизи.

По отношение на действията на Русия в Сирия, германският политик сочи и грешките, допуснати от американците: „Една от грешките на Барак Обама бе да нарече Русия „регионална държава”. Путин доказа на американците в Сирия, че тя е световна държава”.

Ако искаме мир в Сирия, обясняна Гизи пред „Ди Велт”, трябва да отчитаме интересите на всички играчи в региона – и на САЩ, и на Турция, и на Саудитска Арабия, и на Иран, и на Русия. Без компромис между Русия и САЩ няма да има напредък, обобщава Грегор Гизи

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар