Войната за и против буркини

В Кан, където носенето на мюсюлманските бански костюми беше забранено, глобиха три нарушителки. Корсика също забрани спорните одежди, след като те станаха причина за масов бой на острова

На плажа във френския курортен град Кан на Лазурния бряг бяха глобени три жени, а още шест получиха предупреждение, защото се появиха в т.нар. буркини – специално изработени бански костюми за мюсюлманки. В града носенето на буркини беше забранено с решение от 11 август т.г.

Буркините са редовна гледка по плажовете във Франция
Буркините са редовна гледка по плажовете във Франция

Общият размер на наложените глоби е 38 евро. Част от нарушителките, чиято националност не се разгласява, си тръгнаха от плажа, а част решиха да останат, но се преоблякоха в европейски бански. Жените били на възраст от 29 до 57 години.

Според шефа на местната полиция Ив Даро, цитиран от френски медии, забраната била масово подкрепена от жителите на Кан и в полицията дори идвали благодарствени писма.

Когато забраната беше въведена, кметът на града Давид Лиснар поясни, че буркините са дрехи, които „не отговарят на правилата за приличие, на принципите на секуларизма и на правилата за хигиена и безопасност”. Според него одеяния, които подчертават религиозната принадлежност, могат да предизвикат нарушения на олществения ред.

Именно това се случи на 13 август на остров Корсика, където опитът на туристи да снимат къпещи се жени в буркини предизвика масов бой на плажа, както и последвали демонстрации и сблъсъци, при които бяха ранени 4 души и бяха подпалени няколко коли. Само намесата на силите за сигурност предотврати по-сериозна ескалация. Заради инцидента, чиито последствия още предизвикват напрежение на острова, Корсика също обяви забрана за носенето на буркини.

Още няколко френски градове и райони взеха такива решения.

Тези забрани обаче се оспорват от влиятелната във Франция организация Обединение против исламофобията, която е поискала Държавният съвет на републиката да им наложи вето. Решението се очаква в близките дни.

 

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар