Сирия: САЩ сеят цивилни жертви, доверието спада

Цивилните жертви на въздушните удари подковапат доверието в САЩ и техните съюзници в Сирия
Цивилните жертви на въздушните удари подковапат доверието в САЩ и техните съюзници в Сирия

Подкрепяната от САЩ офанзива в района на Манбидж продължава вече два месеца, като само част от града и околностите бяха превзети. Несполучливата наземна офанзива обаче е засенчена от въздушните акции на САЩ. Засега по всичко личи, че вредите са повече от успехите.

Това е така, защото ударите на САЩ от небето над и около Манбидж убиват много цивилни. Оръдейни залпове от 19 юли, насочени срещу близки селища, отнеха живота на цели семейства, за които от Щатите казаха, че “погрешно са ги взели за бойци на ИДИЛ.” Първоначалните данни бяха за 56 убити, но след това стана ясно, че е възможно атаката да е отнела поне 212 живота.

След като ИДИЛ отблъснаха в известна степен отбранителните Сирийски демократични сили (SDF) в Манбидж, САЩ се опитва да притисне терористичната групировка с още повече въздушни удари в града. Щатите продължават да вярват, че повече атаки по въздух и по-малко ограничения ще доведат до успех.

Вместо това резултатите са множество убити, може би стотици цивилни, а съюзниците на Америка – SDF, изглеждат злодеи в очите на много от местните жители. Затова бойците в Сирийските демократични сили се чудят дали изобщо могат да задържат контрола над Манбидж, дори и да го превземат, като се има предвид колко нараства презрението на местните към тях.

Въпреки ултиматумите към ИДИЛ да отстъпят от Манбидж в следващите 48 часа, SDF са разнебитени заради въздушните атаки на САЩ. Докладите, както и изказванията на много бойци, че смятат да напуснат групата, защото не искат да стават съучастници в ударите на САЩ, сочат, че моралът е занижен.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар