Корнелия срещу Нинова

Председателката на БСП размени реплики с активисти на Лявото крило. Социалисти се шегуват, че лидерите им вече не са от желязо или чугун, а от тефлон.

Незалепващата формула
Незалепващата формула.
Изображение: baricada.org

Еволюцията на социалистическия лидер през епохите проследиха в шеговит разговор в кулоарите участници във вчерашната конференция на Лявото крило в БСП. Повод за това стана изказването на Корнелия Нинова пред форума, в което председателката на партията се разграничи без да ѝ мигне окото от политики и практики, които са били присъщи на самата нея и на хора от обкръжението ѝ.

Ако по време на Съпротивата представата за комуниста е като за „Не човек, а желязо“, а при тоталитаризма комунистически секретари са „чугунени глави“, то постмодерният социалистически лидер е от тефлон – каквото и да направи, нищо не му се лепи. Така се шегуваха участниците в кулоарната дискусия, между тях се чуха и реплики, че тефлонът може и да е канцерогенен, а срещу тефлоновите лидери „бронебойни патрони няма открити“.

„Ние сме единствената партия, която казва „НЕ!“ на приватизациите и концесиите“, заяви в залата Нинова, която бидейки едва 28-годишна по време на управлението „Костов“ е назначена за изпълнителен директор на външнотърговското предприятие „Техноимпекс“, а след няколко месеца оглавява Работническо-мениджърско дружество за приватизацията му. За да спечели благоразположението на аудиторията Нинова даде пример със законопроект на БСП, за който са се чували гласове в ръководството, че не е целесъобразно да се внася, понеже щял да подразни работодателските организации. „125 години ли ще си задаваме въпроса чия партия сме – на работниците или на работодателите? Ние сме партия на работниците!“, декларира с апломб председателката на БСП. Миналото лято не друг, а самата тя (заедно с група депутати от БСП) внесе поправки в Кодекса на труда, които развързаха ръцете на работодатели по-лесно да освобождават работници и да променят работното време и условията на труд в техен ущърб.

В пламенната си реч Нинова каза още, че няма значение дали приоритет в държавата е строежът на магистрали или ремонтът на второкласни пътища към по-малките населени места, ако поръчките ще се изпълняват от едни и същи близки до властта 4-5 фирми. „Първо трябва да махнем тези няколко фирми, с които е обрасла държавата“, призова Нинова. В тази връзка източници от БСП припомнят, че на скорошното заседание на Изпълнителното бюро се е разразил бурен скандал по въпроса дали партията трябва да атакува една от компаниите, печелеща най-много конкурси за пътища – благоевградската „Агромах“. Стигнало се е до размяна на тежки реплики между застъпващият се за нея бивш кмет на града Костадин Паскалев и Кирил Добрев. Депутатът бил нарочен, че вземал страната на конкурентна компания, близка до Делян Пеевски, заради което тръшнал вратата в обидена поза.

В опит да успокои присъстващите и да подчертае левия профил на БСП, Нинова вчера засегна и външнополитическата обстановка, декларирайки, че партията е против всякакви съвместни черноморски флотилии на натовските страни, насочени срещу Русия. Точно преди две години обаче повече войски на НАТО в региона поиска бившият военен министър от БСП Ангел Найденов, който беше реабилитиран в ръководството на лявата парламентарна група от новата председателка.

Нинова бе провокирана от секретаря на Лявото крило Петър Начев, заявявайки категоричното си несъгласие с оценката му, че е била избрана след среднощна търговия на партийния конгрес през май. „И десет пъти да се проведе този конгрес, аз десет пъти бих останал на позицията, че ръководство в състав Миков, Стоилов, Великов и Мерджанов щеше убедено да отстоява левия курс в партията. За днешното ръководство не съм толкова сигурен, надявам се да ме убедят“ – заяви в доклада си пред конференцията Начев – „Компромисите започнаха още на конгреса и в тази връзка поздравления за другарите от предишното ръководство, които отсвириха среднощния алъш-вериш, защото в тази партия, сред истинските социалисти, ние не свирим, а отсвирваме. И докато го има Лявото крило, партията няма да се предлага на тротоар, дори когато този тротоар е до шосето на правителство, президент или олигархия“.

На конференцията си Обединението на левите социалисти предложи за кандидат-президент от БСП да се обсъждат имената на Янаки Стоилов, проф. Андрей Пантев и Стефан Данаилов.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар