В категории:Европа / Свят

Mюсюлманин направи опит да спре атаката в Ница

Жертвите в Ница щяха да бъдат много повече, ако не беше египтянинът, който с героичните си действия помогна на полицаите да убият нападателя.

Цветя, поставени в памет на жертвите на мястото на трагедията
Цветя, поставени в памет на жертвите на мястото на трагедията

Всички, които смятат, че един милиард мюсюлмани по света мечтаят само да избиват неверници, нека прочетат подробния доклад от мястото на трагедията в Ница. Туристът от Египет Надир Ал-Шафи спря 19-тонния камион, чийто водач прегази и уби 84 души и рани повече от 200.

В деня на трагедията египтянинът Ал-Шафи се забавлявал заедно с публиката в чест на френския национален празник. Когато разбрал, че шофьорът на камиона умишлено прегазва хората, отначало му се разкрещял да дойде на себе си. Извикал, че под гумите има жертви. Но веднага осъзнал, че мъжът зад волана вади пистолет. С риск за живота си, Ал-Шафи скочил в кабината на превозното средство и се опитал да обезоръжи нападателя. Ранен е веднага, но без неговата навременна намеса, полицията щеше да спре камиона много по-късно. А това би довело до още жертви. Заобиколен от полицията, нападателят, който в последствие се оказа французин от тунизийски произход, насочил оръжието си към полицаите, но не уцелил. И те го застреляли.

Полицията извършва цялостно разследване на мотивите, които са движели  извършителя. Досега няма доказателства за това Мохамед Лауаедж Булел да е участвал в някоя от терористичните групировки в името на радикалния ислямизъм. Съпругата на брат му твърди, че той изобщо не бил практикуващ, т.е. не следвал правилата на исляма. Бащата на шофьора заяви, че синът му се лекувал от психиатрични проблеми. Нападателят, който е 31-годишен, имал също така проблеми със закона заради склонността си към агресивно поведение. Той е осъждан за побои, заплахи и психически тормоз на бившата си приятелка.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар