В категории:Европа / Политика / Свят

Савченко флиртува с полската десница

Украинската военнослужеща, щурман на вертолет, депутатка и отявлена националистка, осъдена от руския съд за участие в убийството на двама журналисти, проведе редица срещи с полски депутати. Не липсваха сърдечност и усмивки. Полските десни увериха Савченко, че от самото началото са стискали палци за нейното освобождаване.

 

Надя Савченко / Снимка: Уикимедия комънс.
Надя Савченко / Снимка: Уикимедия комънс.

Надя Савченко гостуваше на 7 юли както на управляващите, така и на опозицията. Първо се срещна със заместник-председателя на полския Сейм (долната камара на парламента) Ришард Терлецки. Скоро след това, по време на среща с журналисти, заяви, че хората, които са я поканили в Полша, също така активно са били ангажирани с работата по нейното освобождаване.

„Дойдох в Полша, за да им благодаря, да се ориентирам в ситуацията. Бих искала да кажа на всички свои полски приятели: благодаря за подкрепата“ – подчерта тя.

Следваща точка в нейния тур из Варшава бе срещата с лидера на Гражданската платформа – партията, управлявала държавата два мандата преди спечелените от Право и справедливост миналогодишни избори. Савченко благодари на шефа на Гражданската платформа (ГП) Гжегож Схетина, който очевидно писал писма до нея, докато била в затвора.

Също така изказа извинение във връзка с годишнината от клането във Волин, като говори за трудните страници от полско-украинската история, но и изтъкна, че поляците и украинците трябва да говорят за бъдещето и да не оставят историческите въпроси да ги разединят. Това докладва за хода на срещата Ян Грабьец, говорител на ГП. Разговорът със Схетина е бил и по украинския въпрос за „политическите затворници“, които според нея още пребивават в ръцете на Русия. Изготвен е списък на 37 души, за които Савченко възнамерява да организира международна помощ.

Гжегож Схетина / Снимка: Уикимедия комънс.
Гжегож Схетина / Снимка: Уикимедия комънс.

„Гжегож Схетина заяви, че ще подкрепи усилията за освобождаване на преследваните, както в полския парламент, така и в международен план. Той изказа подкрепата на евродепутатите на ГП за отнасяне на въпроса към форума на Европейския парламент, а също така и на нашите представители в Европейския съд“ – каза Грабьец.

В края на турнето из политическите салони на Варшава Савченко присъствала в парламентарните кулоари по време на заседанието. „Радваме се, че сте сред нас, свободна“ – поздравил я председателят на Сейма Марек Кухчински.

Савченко е военнослужеща и щурман на вертолет от украинските ВВС с чин вече капитан. През 2014 година по време на отпуска се записва като доброволец в батальона „Айдар“, към който се причисляват и групи от крайни националисти и неофашисти, водещи бойни действия в Донбас. Попада в плен на бойци от самопровъзгласената Луганска народна република, които я разпитват и се убеждават, че тя е действала като „наводчик“ – насочвала е украинската артилерия как по-точно да удари по силите на опълченците. Смята се, че така тя е причинила и гибелта на двама руски журналисти, отразявали конфликта и загинали от артилерийски обстрел. Савченко е прехвърлена в Русия, транспортирана е до Воронеж и там е изправен пред руски съд.

Според прокуратурата на Русия като командир на украинската артилерия Савченко е оказала съдействие за смъртта на двамата руски журналисти. Тя е дала заповед за откриване на стрелба по тях, въпреки ясното съзнание, че това са журналисти. През март руският съд я осъди на 22 години затвор. Тя обаче успя да избегне излежаване на присъдата, благодарение на уговорената от Москва и Киев размяна на затворници. Помилвана е и е освободена е в замяна на двама служители на военния отдел на Главното разузнавателно управление на Русия – Евгений Ерофеев и Александър Александров.

За полските политици от десницата Надя Савченко е героиня. В края на юни в Люблин, Източна Полша, тя получи орден „Ян Карски“ за „твърдост в борбата за човешкото достойнство и чест“. Тъжна ирония е фактът, че достойна държавна награда, носеща името на истински герой, който първи изнася информацията за Холокоста, се присъжда на човек, членувал във фашистки военни формирования.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар