В категории:Информации / Свят / Украйна

Надежда Савченко се вижда като „украинския Пиночет”

Депутатката от киевската Рада и жена летец, съдена в Русия за съдействие в убийството на двама руски журналисти в Донбас, изрази пред канадското издание Globe and Mail възхитата си от „алтруистичния” чилийски диктатор

Надежда Савченко. Снимка: cont.ws
Надежда Савченко. Снимка: cont.ws

Нашумялата в Украйна, Русия и по света жена летец Надежда Савченко, която беше съдена в Москва за съдействие в убийството на двама руски журналисти в Донбас, а след помилването си стана депутатка във Върховната рада в Киев, заяви, че би искала да управлява страната си така, както е управлявал „алтруистичния” чилийски диктатор Аугусто Пиночет. Тя каза това в свое интервю за канадското издание Globe and Mail.

„Той наистина е бил диктатор, но алтруистичен. Страната му след него се е подобрила”, смята Савченко. Globe and Mail пояснява: „Тя даде да се разбере, че би водила Украйна по същия път”. Депутатката потвърждава, че е готова да се пробва като президентка на Украйна, защото родината ѝ се нуждаела от „строг лидер”. Ако заеме поста, смята да следва примера на Пиночет. Савченко е убедена, че на страната ѝ е необходима „диктатура в по-голяма или по-малка степен след войната, за да се стабилизира и нормализира обстановката”.

Аугусто Пиночет взима властта в Чили с кървав военен преврат през 1973 г. и управлява с брутална диктатура в продължение на 17 години, по време на която са извършени много престъпления срещу човешките права, включително убийства и изтезания на политически противници. 3000 души „изчезват безследно”, над 1 милион емигрират.

Сайтът Lenta.ru припомня, че на 28 февруари на брифинг в Киев Савченко заяви също, че в Донбас има доста украински военни, готови да обърнат оръжието срещу сегашната власт в Киев и лично срещу президента Петро Порошенко. „Срещала съм момчета на фронта, които биха искали да обърнат оръдието си и да гръмнат по шоколадовата Банкова улица”, каза Савченко. На Банкова улица в Киев е разположена президентската администрация, а определението „шоколадова” е заради известния бизнес на Порошенко.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар