Един ютюбър срещу Меркел

Девет милиона пъти е гледано 55-минутното видео на младежа със син перчем, който остро, аргументирано и на достъпен за масите език критикува управляващите, че са превърнали Германия в хубаво място само за богатите

Критиките на "ютюбера" Резо срещу политиката на партията на Меркел в Германия станаха истински хит. Снимка: YouTube
Критиките на „ютюбера“ Резо срещу политиката на партията на Меркел в Германия станаха истински хит. Снимка: YouTube

Енрике Мюлер, El Pais

Най-големият враг на ХДС и на братския му ХСС в Бавария е на 26 години, казва се Резо, има боядисан в синьо перчем и е доста известен в YouTube, където около два милиона души редовно и с интерес следят изявите му.

Същият този Резо, който досега не се е занимавал с политика, миналата събота направи фурор с около 55-минутното си видео, озаглавено „Разрушено от ХДС”. В него той отправя остри критики към партията на Ангела Меркел, че разрушава бъдещето на Германия с пасивността си в борбата срещу климатичните промени и защото фаворизира богатите.

„Ако не сменим настоящата посока, бъдещето на младото поколение и на всички следващи генерации ще бъде изхвърлено в тоалетната,” зявява младежът във видеото на достъпен за масите език, като добавя: „Под властта на ХДС богатите са се облажили доста, а бедните са загубили и почвата под краката си. Обаче, я да видим, ХДС бил партия на всички класи!”

Резо подлага на брутална атака ХДС, баварския ХСС и Германската социалдемократатическа партия, които сформират управляващата в Берлин широка коалиция. На мушката на младежа е преди всичко политиката на християндемократите на канцлерката Ангела Меркел и на новата партийна лидерка Анегрет Крамп-Каренбауер.

Обвиненията към ХДС са, че е водил безотговорна политика по климата и че е допуснал големи грешки в социално-икономическата политика. В първата част на записа Резо вини ХДС/ХСС, че не са инвестирали достатъчно, за да дадат на най-бедните деца възможността за социален напредък. По отношение на енергийната политика младежът твърди, че правителството не е задвижило препоръчвани от учените мерки срещу глобалното затопляне и не се е преориентирало към възобновяеми енергии.

Също така Резо осъжда външната политика на правителството най-вече спрямо САЩ и последните им действия  Близкия изток. „Едно нещо е ясно”, сочи Резо. „Отивай да гласуваш. Иначе пенсионерите ще решат вместо теб бъдещето ти, а това не е добре.”

Видеото вече е гледано над девет милиона пъти – интерес, който привлече вниманието и в централата на ХДС в Барлин. Там се боят, че ще загубят гласове на евровота заради критиките, които им отправя Резо.

Заради извънредния успех на видеото ХДС реши да отвърне със своя реплика, също аудиовизуална, с участието на своя най-млад парламентарист – 26-годишния Филип Амтор. Но в последния момент идеята отпадна. „Видеото привлече голямо внимание и разбира се, че имаше спор как да се реагира,” заявява пред вестник „Велт” самият Амтор, който признава, че отговорът му дори е бил записан.

Генералният секретар на ХДС Паул Зиенмиак, който до декември беше лидер на младежката организация на партията, реши да потърси диалог с Резо през социалните мрежи и го покани чрез Туитър на разговор: „Скъпи Резо, нека да поговорим. Това е, което правим в ХДС от над 70 години. Не се разпокъсваме, а се изслушваме, разговаряме и намираме общи решения,” пише Зиенмиак.

В интервю за „Франкфуртер Алгемайне цайтунг” Резо казва, е ХДС винаги се е опитвал цялостно да дискредитира младежите и е използвал „лъжи”, вместо да отговаря „с аргументи”. „Проблемът е в неуважителното и асоциално поведение на големите партии. Ако политиците лъжат, опитвайки се да убедят в нещо населението или част от него, то това трябва да се критикува,” посочва младежът. И добавя: „Старите ще гласуват при всички положения. Това е ясно. Единственото, което можем да направим, е да получат колкото се може по-малко  гласове”.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар