В категории:Германия / Европа / Свят

Защо германската отбрана отиде при „мини-Меркел“

Канцлерката се надява партийната ѝ наследничка Анегрет Крамп-Каренбауер (АКК) да се докаже по-ефективно начело на военното министерство, което поема от оставилата там много проблеми Урсула фон дер Лайен

Анегрет Крамп-Каренбауер, Урсула фон дер Лайен и Ангела Меркел. Снимка: El Pais

Енрике Мюлер, Берлин, El Pais

По-малко от денонощие след избирането на Урсула фон дер Лайен за ръководителка на Еврокомисията, оглавяваното досега от нея военно министерство на Германия бе прехвърлено в ръцете на Анегрет Крамп-Каренбауер – наследничката на канцлерката Ангела Меркел и нейна приемничка начело на управляващата партия Християндемократически съюз.

Така АКК или „мини-Меркел”, както често я наричат, все пак прие правителствен пост, независимо от многократните ѝ уверения, че нейното място е другаде – на партийното поприще в ХДС. Това назначение за Крамп-Каренбауер е и риск, и насърчаване. Отбраната е може би най-трудният ресор в правителството, възприеман по-скоро като стъпало към изхвърляне от политиката на онези, които го поемат, отколкото като трамплин към успехи. Това ще е сериозно предизвикателство за АКК, която продължава да е смятана за политическа наследничка на канцлерката и за най-сериозна претендентка да заеме мястото ѝ в бъдеще.

С идването си в министерството на отбраната Крамп-Каренбауер става втората жена в Германия с такава кариера. Решението точно тя да поеме поста е взето по време на проведено по телефона съвещание на ръководството на ХДС, състояло се във вторник, 16 юли, веднага след избирането на Фон дер Лайен начело на ЕК. Оповестяването на това назначение изненада – или поне така изглежда – участниците в политическия живот в Германия, макар името на АКК вече да е било споменавано в Берлин, когато Урсула фон дер Лайен беше номинирана за позицията на председател на Еврокомисията. Все пак ръководителката на ХДС се дистанцираше от такива слухове и дори заяви преди две седмици пред в. „Билд”: „Твърдо съм решила да сменя държавния кабинет с партиен (до 2018 г., когато пое ръководството на ХДС, АКК беше премиер на федералната провинция Саарланд – б.р.). Има много работа в ХДС”.

Германската преса почти единодушно тълкува сегашното ѝ назначение, като неин „рестарт” в политиката. Защото планът на АКК за обновление на ХДС и за подготвяне на партията за ерата след Меркел засега е довел до повече полемики, отколкото до успехи. И не е осигурил на партийната лидерка очакваната и желана от нея проекция.

„Кариерата ѝ начело на ХДС не беше добра и образът ѝ като възможна бъдеща канцлерка помръкна”, смята един от коментаторите на дигиталното издание на списание „Шпигел”. Според седмичника, замисълът да се подготви наследяването на Меркел откъм партията не проработи. Това, може би, е причината да се подтикне АКК към сегашното неочаквано салто – с цел да придобие по-различим профил и повече политическа тежест чрез участието си в правителството.

Изборът на АКК е свързан и с разпределението на властта вътре в ХДС. Така се възпират аспирациите на политика, който най-много беше спряган като наследник на Фон дер Лайен на поста военен министър – Йенс Шпан, сегашния здравен министър. Той не само е изявен съперник на Меркел вътре в партията, но беше и противник на предаването на партийните юзди в ръцете на АКК. Шпан също се кандидатира във вътрешнопартийния избор през 2018-та и макар да остана трети (след АКК и друг критик на Меркел – Фридрих Мерц), продължава да съхранява влиянието си в министерския съвет.

Новата военна министърка встъпи в длъжност на 17 юли с протоколна церемония в двореца „Белвю” в Берлин. Столичният кмет Михаел Мюлер, който е зам.-председател на Бундесрата (Федералния съвет), беше натоварен да обяви АКК за нова министърка на отбраната, тъй като президентът Франк-Валтер Щайнмайер е в отпуск. Меркел проследи поемането на длъжността седнала, след като вече на три пъти преживя пристъпи на треперене при официални церемонии.

Новата министърка, която ще остане и ръководителка на ХДС, увери в кратко изказване, че поема новата си функция „с много почит”. Обеща да работи „от сърце” и с цялата си „убеденост”.

Анегрет Крамп-Каренбауер поема военното министерство след едно трудно досегашно управление и след разрастване на славата му като „развъдник на скандали”. Урсула фон дер Лайен оставя ведомството, потопено в скандал, включващ и нейни съветници, един от които е разследван от специална парламентарна комисия. Досегашната министърка бе обект на остри критики заради това, че не е могла да преодолее липсите в материалното обезпечаване на въоръжените сили и не е била в състояние да модернизира застойните структури на ведомството.

Към това може да се добави нашумялото откриване на неонацистка клетка вътре в армията. Тази структура стигна дори дотам да подготвя атентат с цел да изостри ксенофобските тенденции в Германия. Новата председателка на ЕК също така е обвинявана, че е нарушила правилата за работа в обществения сектор и че е сключвала облагодетелстващи договори с чужди консултанти.

Но постът все пак може да донесе на новата титулярка АКК възможността да подобри своя политически профил и да демонстрира, че е способна да направлява и външната политика, и отбраната на Германия, като в същото време командва 180 000 войници и администрира бюджет от почти 44 милиарда евро.

За да бъде пълно поемането на поста, новата министърка ще трябва и да положи клетва пред Бундестага. А за целта депутатите ще трябва да свикат извънредна сесия насред лятната си ваканция…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар