Ще контролира ли олигархът Коломойски президента Зеленски?

Бившият собственик на „Приватбанк” се завърна в Украйна в навечерието на встъпването в длъжност на новия ѝ държавен глава, за когото Порошенко твърдеше, че е само „красива опаковка” на бизнесмена

Владимир Зеленски (вляво) вече положи клетва като нов президент на Украйна. Доколко ще се опитва да влияе върху политиката му завърналият се в страната олигарх Игор Коломойски? Снимка: gazeta.ru
Володимир Зеленски (вляво) вече положи клетва като нов президент на Украйна. Доколко ще се опитва да влияе върху политиката му завърналият се в страната олигарх Игор Коломойски? Снимка: gazeta.ru

Новият украински президент Володимир Зеленски положи клетва като държавен глава във Върховната рада в Киев. По време на речта си той съобщи, че разпуска парламента, в който вече се беше разпаднала управляващата коалиция „Европейска Украина”. По конституция до 60 дни трябва да бъдат насрочени избори за нова Рада. Като акцент на своя мандат Зеленски открои постигането на мир в Донбас.

За Зеленски отдавна се твърди, че е протеже на известния украински олигарх Игор Коломойски, който беше в остър конфликт с бившия президент Петро Порошенко и затова в последните години живееше в чужбина. Коломойски се завърна в Украйна малко преди поемането на властта от Зелински. Предлагаме обзор по този повод на руския в.”Известия”.

Игор Карамзин, „Известия”

Един от основателите на финансово-промишлената група „Приват” – милиардерът Игор Коломойски, се завърна в Украйна на 16 май. Той пристигна в град Днепър, бившия Днепропетровск, от Тел Авив, където прекара последните години. Самият олигарх потвърди тази информация по-късно пред своето издание „theБабел”. В съобщението там се посочва: „На уточняващия въпрос с какво ще заеме най-напред, бизнесменът отговори, че не знае”. Пред друго издание пък той е заявил, че си пристига по семейни причини: „Синът ми се кани да подпише договор с баскетболния отбор на Украйна”.

Четири дни по-рано в Украйна се върна и бизнес-партньорът му Генадий Боголюбов. Той пристигна в град Днепър също от Тел Авив с чартърен полет. Правоохранителните органи не са проявили интерес към него. Фактът, че Боголюбов е преминал границата спокойно, очевидно е дал сигнал на Коломойски, че и той може да се прибере без проблеми.

По-рано основателят на „Приват” не бързаше към родината. В началото на май беше заявил, че няма да се връща, докато Порошенко още е на власт. „Очаквам официалната церемония (за встъпване на Зеленски в длъжността на президент – б.а.). Символа очаквам. Иначе после ще кажат, че съм се върнал, докато е управлявал Порошенко, а не Зеленски. Не искам да му подобрявам статистиката на Порошенко,” каза олигархът.

Преди това той две години живееше в Швейцария и Израел. „Отдавна не стъпвам в Украйна. По-рано не беше така. Сега може да пристигна, но да не изляза повече. Националната банка може да ти заведе дело и да ти затвори пътя навън,” обясняваше бизнесменът. Той сам уточняваше, че в Украйна срещу него се водят редица съдебни процеси, а съдилищата в страната са на „ръчно управление” от президентската администрация. Така че свободата на придвижването му във всеки един момент може да бъде ограничена. Според олигарха поражението на Порошенко на изборите е променило ситуацията: „Надявам се, че при президента Зеленски никой чиновник от президентската администрация няма да звъни по съдилищата и да им нарежда кого да пускат от страната и кого не”.

На Коломойски се наложи да напусне Украйна, след като властите национализираха принадлежалата му банка „Приватбанк”. Това бе предшествано от впечатляваща политическа кариера. Като един от най-богатите хора в страната, той подкрепи Майдана през 2013-2014 г. След преврата оглави Днепропетровска област, където организира масови репресии срещу противниците на Майдана. Според многобройни свидетелства отборът на олигарха е действал „не винаги законно”. Депутатът от Върховната рада Антон Герашченко твърди, че опонентите от Днепропетровск били откарвани в гората, „където с тях провеждаха разяснителна работа как трябва да обичат Украйна”.

Коломойски спомогна за разпалване на въоръжената конфронтация в югоизточната част на Украйна. Той спонсорираше и организираше дейността на националистическите батальони. Известно е, че от неговата издръжка са се възползвали подразделенията „Днепър”, „Донбас”, „Щорм”, „Свитяз”, „Артьомовск” и др. Личната армия на олигарха наброяваше няколко хилади бойци.

Отначало бизнесменът получаваше съществени финансови преференции от подкрепата за новата власт. Участваше в доставката на гориво, оръжие и муниции за украинската армия, а Националната банка осигуряваше на „Приватбанк” десетки милиарди гривни за рефинансиране.

Скоро обаче Порошенко започна да вижда в Коломойски не съюзник, а конкурент. С помощта на мнозинството в Радата президентът лиши структурите на „Приват” от контрол над компаниите „Укрнафта” и „Укртранснафта”. Олигархът опита да се съпротивлява. Неговият батальон „Днепър-1” завзе офиса на „Укрнафта”. Въоръженият сблъсък изглеждаше неизбежен. Но в ситуацията се намеси посланикът на САЩ в Украйна Джефри Пайет. Той убеди губернатора на Днепропетровска област да прекрати съпротивата и да подаде оставка.

Враждата на Порошенко и Коломойски обаче не приключи с това. В края на 2016-та президентът отне от съперника си „Приватбанк”. Съдебните дела по този повод продължават и досега.

По време на предизборната кампания през 2019-та Порошенко постоянно си спомняше за Коломойски. Своя главен опонент Владимир Зеленски той наричаше „красива опаковка” на олигарха. Зеленски и Коломойски в един глас отговаряха, че отношенията им са само делови.

Сега Коломойски го чакат няколко задачи за решаване в Украйна и за целта е необходимо личното му присъствие. Първо, появи се надежда за успешно решение на съдебните процеси по делото за „Приватбанк”. Няколко дни преди втория тур на президентските избори Окръжният административен съд в Киев неочаквано удовлетвори иска на Коломойски към Националната банка и Министерския съвет, като призна национализацията на финансовата институция за незаконна.

Коломойски при това не настоява банката да му бъде върната. Той иска изплащане на компенсация в размер на 2 милиарда долара. След национализация държавата е вложила в „Приватбанк” 150 милиона гривни. Ако сега банката бъде върната на предишните собственици, държавата ще си изтегли тези пари обратно. Така „Приватбанк” ще се окаже с голяма „дупка” в балансите си, ще наруши изискванията на Националната банка и ще изгуби достъпа до финансовия пазар.

При това положение страните могат да тръгнат към съглашение. Държавата ще си задържи банката. Коломойски ще получи компенсацията, а също и приятен бонус – сегашното ръководство на „Приватбанк” може да изтегли своя иск от Висшия съд в Лондон. В този иск е посочено, че бившите собственици преди национализацията са източили от банката милиарди долари чрез дъщерен клон в Кипър. В резултат през 2017 г. активите на Коломойски из целия свят бяха блокирани. Ако сега искът бъде изтеглен, олигархът отново ще може да ползва всичките си пари и свободно да се придвижва по света.

Има обаче едно затруднение. Украинският бюджет няма възможност да компенсира Колмойски с 2 милиарда долара. Затова договарянето може да придобие друга конфигурация. „Например, банката няма да я върнат, но в управлението ѝ ще влязат хора на Коломойски. Подобна схема вече беше отработена в компанията „Укрнафта”. Формално тя принадлежеше на държавата, но фактически беше на олигарха, тъй като там седяха негови мениджъри,” казва пред „Известия” украинският политолог Андрей Золотарьов.

Втората група въпроси е свързана с работата на новия президент Володимир Зеленски. Ролята на Коломойски за победата му в изборите трудно може да се пренебрегне. Но след оповестяването на резултатите подстъпи към новия украински лидер започнаха да търсят мнозина. В борбата за влияние върху политика активно се включи и олигархът Виктор Пинчук. Известно е, че на 7 май се е състояла среща между него и президента.

Освен това от взаимодействието между Зеленски и Коломойски са недоволни американците. Най-откровено по този въпрос се изказа Рудолф Джулиани, адвокат на президента Доналд Тръмп. Според него в обкръжението на Зеленски „има врагове на САЩ”. „Най-сложното сега е честният и прозрачен преход на властта към новия президент и възможността му да изпълни своите предизборни обещания. Затова той трябва да се прочисти от кърлежите от миналото и от криминалните олигарси – от Игор Коломойски и от други такива,” заяви Джулиани.

Намирайки се вече в Украйна, бизнесменът очевидно разчита по-лесно да влияе на властта. Така ще може да лобира негови хора да заемат отговорни длъжности. Известно е, че олигархът иска да види начело на президентската администрация своя адвокат и същевременно съветник на Зеленски – Андрей Богдан. Основателят на „Приват” вече е изказвал мнения и за състава на правителството – той например препоръчва Арсен Аваков да остане начело на вътрешното министерство.

Освен това скоро в Украйна стартира нова предизборна кампания. Във встъпителната си реч след заклеването си като президент на 20 май Зеленски обяви, че разпуска сегашния състав на Върховната рада. Новите избори ще са в средата на юли. Рейтингът на партията на Зеленски „Слуга на народа” достига 40%, но половината от състава на парламента се избира в мажоритарни окръзи. В най-скоро време отборът на президента трябва да определи тези кандидати. Очевидно е, че в тази работа ще пожелае да вземе участие и новопристигналият олигарх.

Като цяло степента на влияние на бизнесмена върху новата власт остава мъглява. През предстоящия месец този въпрос вероятно ще се проясни. Проба за това ще бъде количеството на приближените до олигарха кандидатури в новото правителство и в парламента.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар