В категории:Свят

BP лобират против регулациите, докато се правят на загрижени за природата

Енергийният гигант е положил значими усилия да блокира мерки за ограничаване на метановите емисии, докато се е представял пред публиката като борец срещу глобалното затопляне  

Изгаряне на метан. Снимка: Wikimedia Commons

Британската енергийна група BP е лобиралa усилено за отслабване на правилата за метанови емисии в САЩ, макар същевременно да се представя пред обществото като силно ангажирана с кампанията за намаляване на освобождаването на парникови газове в атмосферата, пише Financial times.

Компанията, известна в миналото като British Petroleum, се опитва да поддържа имидж на лидер в борбата с вредните емисии и климатичните промени, след като в миналото името ѝ бе свързвано с няколко големи екологични катастрофи, включително петролния разлив в Мексиканския залив през 2010 г. Тази седмица директорът на компанията по проучване и производство Бернард Лууни ще участва в голяма енергийна конференция, където ще говори на тема “Метановите емисии: как да ги сведем до нула”.

Същевременно обаче документи, публикувани от крилото за разследваща журналистика на Greenpeace Unearthed, показват, че по отношение на регулациите в САЩ компанията следва модел на поведение, който не се вписва в публичните ѝ заявления. Достоверността на документите е била потвърдена от Financial Times.

“Налице е разминаване между заявленията на BP по отношение на метановите емисии и позицията им спрямо регулациите за метана в САЩ”, казва Бен Ратнур от Фонда за защита на околната среда. Компанията се е противопоставяла на регулациите върху метановите емисии както директно, така и чрез влиятелни търговски групи. Документите показват, че BP е лобирала пред администрацията на Тръмп с цел да бъдат отменени правила за опазване на околната среда, въведени по времето на Обама.

BP е изиграла роля и в успешния натиск за премахване на две конкретни регулации на Агенцията за опазване на околната среда и Бюрото по управление на земите. Екоактивисти изтъкват, че тези промени ще доведат до увеличаване на вредните емисии от енергийната индустрия, а компанията твърди, че някои от правилата са твърде “скъпи” и “трудоемки”.

Метанът е основният компонент в природния газ. Той може да се освободи в атмосферата по време на производството, при непълно изгаряне на вторичните продукти от добива, както и при течове в тръбопроводите. Метанът се разпада по-бързо от въглеродния диоксид, но допринася повече за глобалното затопляне.

През миналата година BP заяви, че възнамерява да “поеме водеща роля” в търсенето на решение за метановите емисии и обяви, че си е поставила цел да ограничи тези газове до 0.2% от общото производство. През октомври 2015 г. BP и други енергийни гиганти се зарекоха да засилят колективните си действия за понижаване на емисиите. По това време администрацията на Обама вече бе обявила планове за намаляване на въглеродните емисии от автомобили и електроцентрали, както и на метановите газове от производство на петрол и газ.

Но през декември същата година отговарящият за регулаторните въпроси в BP America Робърт Стсут праща писмо до Агенцията за защита на околната среда, в което настоява, че предложеното правило за по-чести инспекции на оборудването с цел засичане на течове на метан ще е “много скъпо и трудоемко”. “Предложението ще изисква тестването на буквално десетки хиляди компоненти на кладенците”, предупреждава той и предлага фокусът да се насочи към “бързата разработка” на по-ефективни технологии. От компанията обаче признават, че това би отнело години.

Търговски организации, подкрепяни от BP, са действали по-агресивно. От Американският петролен институт излизат със становище, че директните регулации върху метановите емисии са “незаконни”. Тексаската петролна и газова асоциация настоява екоагенцията да преосмисли правилото. BP, Royal Dutch Shell и ExxonMobil са сред компаниите, изпратили представители на разговорите между Американския петролен институт и правителството относно метановите регулации. BP е била и сред компаниите, предложили собствени варианти на регулациите.

Отделно от това BP се опитвала да блокира и предложение на Бюрото по управление на земите за регулация на отделянето и изгарянето на метан при добив в територии, които са държавна собственост. Макар BP да се нарежда сред компании с най-ниски нива на метана като дял от общото производство, тя има едни от най-лошите практики по интензитет на изгаряне на излишните газове, показват данните на климатичната група CDP.

BP се нарежда сред компаниите с най-нисък дял на метана от общото производство

Предложените от Агенцията за защита на околната среда правила са целели да предотвратят замърсяването на въздуха – включително с метанови емисии – и се отнасят за производства, създадени или модифицирани след 2015 г. Агенцията прогнозира, че тази регулация би могла да понижи метановите емисии с между 300 000 и 510 000 тона годишно до 2025 г. Бюрото по управление на земите от своя страна изчислява, че неговите предложения биха понижили прахосническото изтичане на метан с 35%, а ненужното изгаряне с 49%.

През 2016 г. Робърт Стаут пише на Бюрото, че управлението на метановите емисии трябва да се извършва “по възможно най-рентабилния способ” и предлага институцията “да отложи обнародването на допълнителни регулации за метана”.

И двете регулации са финализирани през 2016 г., но BP подновява усилията си за премахването им след като Доналд Тръмп влиза в Белия дом. През март 2017 г. Стаут заявява на Министерството на търговията, че новата президентска администрация трябва да “преразгледа или отмени” метановите правила на Бюрото по управление на земите, тъй като те са създали “сложна мрежа от регулации”.

… но същевременно е сред най-големите замърсители от изгаряне на вторични газове (отделен въглероден диоксид на барел петролен еквивалент в килограми)

През 2017 г. BP лобира пред конгресмени да отменят метановите правила на Бюрото като използват законодателна схема, която не само да елиминира реформата, но и да блокира бъдещи регулации, които “по същество са същите”. През същата година BP и други европейски енергийни групи се ангажират публично с по-нататъшно понижаване на метановите емисии от газовите си операции и обещават “да се застъпват за стабилни политики и регулации за метана”.

През 2018 г. администрацията на Тръмп на практика отмени правилата за метана на Бюрото по земите като част от серията мерки за облекчаване на задълженията на бизнеса. Подкрепяният от BP Американски петролен институт също успява да намали изискваните от екологичната агенция инспекции от две до само една годишно.

От компанията са коментирали пред Financial times, че подкрепят регулирането на метановите емисии в САЩ, но смятат, че правилата трябва да премахват припокриването между федерални и щатски власти, както и да вземат предвид бъдещите технологии. Говорителят на BP заявява, че те подкрепят “добре разработени” регулации, които да се съчетават с доброволните усилия за решаване на проблемите.

Сенаторът-демократ Том Удол от богатия на петрол щат Ню Мексико призова големите петролни компании като BP да се противопоставят на дерегулацията, прокарвана от Тръмп. “Оглушителното мълчание от страна на много от големите петролни и газови компании позволява това да се случва”, заявява той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар