В категории:Свят

Ветеран от ЕНП таксувал посетители на европарламента

Германският християндемократ Елмар Брок е продавал “билети” по 150 евро от желаещите да се срещнат с него избиратели, макар ЕП да покрива повечето разходи

Елмар Брок е считан за един от най-влиятелните представители на ЕНП в европарамента. Снимка: Wikimedia Commons

Дългогодишният евродепутат Елмар Брок е събирал по 150 евро от избирателите си, за да покрие разходите за срещите си с тях в Европейския парламент, като в същото време е приспадал много от същите разходи от бюджета на институцията, показва разследване на Politico.

Тази система за таксуване е осигурила нетна печалба от близо 18 хил. евро от групови визити през 2016 и 2017 г., показват копия от документи на германските християндемократи, с които разполага изданието. Програма за посещение на избиратели от юни 2018 г. показва, че таксата от 150 евро е била прибирана от посетителите на Брок и през миналата година.

Седемдесет и две годишният Брок е най-дълго служилият евродепутат и е считан от мнозина за най-влиятелният представител на Германия в институцията. В понеделник той обяви, че няма да се кандидатира за нов мандат на предстоящите избори. Решението му идва след като по-рано този месец членовете на Християндемократическия съюз (ХДС) в родния му регион Северен Рейн-Вестфалия отказаха да му гласуват място в изборните листи на партията. До неделя Брок не отхвърляше възможността да се опита да заобиколи решението на партията, като в негова подкрепа са изказаха редица германски и европейски политици, включително президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Брок обаче не планира да се изтегли от политическия живот. В изявлението си в понеделник той подчерта, че наскоро е избран в управителните съвети както на ХДС, така и на Европейската народна партия – групата, обединяваща много от дясноцентристките партии на континента.

Това не е първия случай, в който Брок се оказва център на внимание заради съмнителни финансови операции. В продължение на години той държи позиция в германския медиен гигант Bertelsmann, която му носи по над 5000 евро месечно, в допълнение на депутатската му заплата от 8757.70 евро. Схемата с таксуване на посетители вероятно ще предизвика още повече въпроси. Говорителят на Европейския парламент коментира, че няма обстоятелства, при които се очаква група посетители да изпращат пари на депутата, при когото отиват. Говорителят допълва, че никой евродепутат не е задължен да финансира предварително посещенията.

На личния си сайт Брок уведомява потенциалните си гости, че “има възможност Парламентът да осигури малка субсидия за разходите за пътуване”, но не всяка група може да получи такава подкрепа заради големия брой посетители.

Всъщност ЕП покрива доста повече разходи, отколкото твърди Брок. Според сайта на институцията се осигурява “частично покриване на разходите за пътуване, настаняване и храна” за ограничен брой посетители, поканени от депутатите.

Брок настоява, че тези субсидии не могат дори приблизително да покрият разходите за посещенията. Поради това той събира такса, която нарича “принос на участващите”, за да плати за разходите, непокрити от ЕП. Срещу тази такса екипът на Брок – обичайно съставен от негови съпартийци – помага на посетителите с резервации за хотели и ресторанти и други активности.

“Всеки участник дава принос. Сумите, осигурявани от Европейския парламент не са достатъчни групите да бъдат обслужвани по подходящ начин”, заявява Брок пред Politico. По думите му това се отнася за групи, които остават в Брюксел или Страсбург повече от една нощ. Изданието обаче се е добрало до копия от резюмета за разходите на четири групи посетители. При всеки от тези случаи сумите от субсидиите, осигурени от парламента, и събраните от хората такси, значително са надвишавали разходите за пътуванията. Същевременно по нищо не личи надвзетите пари на посетителите да са били възстановени.

Един от водачите на посетителски групи е заявил пред Politico, че не са връщани пари, а двама други са отказали коментар. Бивш служител в офиса на Брок казва, че никога не е чувал за възстановяване на парите, прибрани като такси. Екипът на евродепутата не е отговорил на въпросите какво е направено с надвзетите суми.

В случаят, който според документите е генерирал най-голям излишък, 47 души от град Падерборн са посетили Брок в Страсбург между 13 и 15 декември 2016 г. Европарламентът е осигурил 8760.80 евро за покриване на разходите, а “собственият принос” на участниците, събран от Брок, е възлизал на 6150 евро. Така визитата е била финансирана с общо над 14 900 евро. Всички разходи на групата – от храна и настаняване до топли напитки от Коледния пазар – са възлизали на по-малко от 8600 евро. Както е отбелязано в документите, това оставя “излишък/буфер” от 6316.55 евро.

Документите разкриват и други чудатости на системата на Брок. Някои хора от групите са били обявявани за “победители” и не е трябвало да плащат таксата от 150 евро. В групата от Падерборн шестима “победители” и шофьорът на автобуса не е трябвало да си плащат за удоволствието.

Другите документи, с които разполага Politico, показват 5000 евро излишък от групова визита в Брюксел през юни 2016 г., над 2600 евро от друго посещение в белгийската столица през юни 2017 г. и почти 4000 евро печалба от група, посетила депутата в Страсбург през ноември 2017 г.

Според бившия служител на Брок, генерираните парични излишъци са използвани за закупуване на офис консумативи, подаръци и други неща. Това позволява на Брок да задържа за себе си осигуряваната от ЕП “надбавка за общи разходи”, която в момента възлиза на 4513 евро месечно. Евродепутатите не са длъжни да отчитат как харчат парите от тази надбавка.

“Той задържа цялата сума и не вижда причини да плаща сам за офис консумативи”, казва бившият член на екипа на Брок, пожелал анонимност. По думите му е имало само няколко случая, в които Брок е позволил офисни разходи да бъдат покривани с пари от целевата надбавка. Бившият служител казва че тази система на таксуване е стара, но не знае точно кога Брок е започнал да я прилага.

Ханна Хартман, председател на организацията на ХДС в западногерманския град Хиле, която е участвала в посещението в Брюксел през юни 2016 г., казва, че таксата е била заявена предварително. “Това бе заявено директно в описанието на пътуването. Беше ясно от самото начало. Брюксел е скъп град и ние бяхме благодарни, че изобщо можехме да посетим европарламента. Не е имало никакви дискусии по въпроса”, заявява тя пред Politico. Хартман казва, че не вярва Брок да е използвал системата за лична облага. “Познавам го от много години и не мога да си представя такова нещо”, казва тя.

В пратено по имейл заявление офисът на Брок заявява, че евродепутатът не е участвал в подготовката на груповите посещения. Според писмото таксата за личен принос е събирана от организаторите на групите и парите са използвани за “допълнителни услуги, които не се покриват от Европейския парламент”.

Бившият служител на Брок обаче казва, че макар 150-те евро на човек първоначално да са събирани от местните партийни организации, впоследствие са прехвърляни към белгийска банкова сметка на Брок, която се използва за изплащане на заплати и други услуги за офиса му. От екипа на Брок коментират, че шефът на офиса е оторизираният да работи със сметката, а не самия евродепутат. Те също така заявяват, че субсидиите от европарламента отиват директно при “трета страна”, която се занимава със съответните сметки, както и че одиторите не са открили нередности при използването на субсидиите.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар