В категории:България

Над 70% от българите не са пътували като туристи през 2016-та

Противно на опитите на управляващите да изкарат няколко десетки хиляди пътуващи наши сънародници представители на мнозинството, официалната статистика на Евростат показва друго

Снимка: Pixabay.com

Над 70% от българските граждани над 15-годишната възраст не са практикували туризъм през 2016-та година, показват официални данни от Европейската статистическа служба (Евростат).

По този показател България е в челото в Европейския съюз, като единствено в Португалия (74.4%) и Румъния (76.0%) по-голям процент от хората не са пътували. Средно в Европейския съюз 37.9% от гражданите не са се отдавали на туризъм или казано иначе – отклонението у нас е почти два пъти.

В над 50% от случаите причините за това са финансови, показват още данните на Евростат. Такава е най-често изтъкваната причина и в останалите страни от ЕС, като средно за съюза в 47.8% от случаите, в които гражданите не са пътували, това се дължи на финансови причини.

За 15.8% от нашите сънародници, които не са влезли в ролята на туристи през 2016-та година, причината са „здравословни проблеми“. 9.3% не са пътували поради ангажименти към семейството, а 18.1% – поради работни или учебни ангажименти, като и по трите показателя стойностите в България са близки до средните за ЕС.

За съжаление, тези данни не са напълно сравними, тъй като в извадката на Евростат се допуска повече от един отговор за причините, докато българското проучване е допуснало само един отговор. В резултат например се получава, че само 0.7% от българите нямат мотивация да пътуват при средно 20% за ЕС, тъй като това просто рядко е водеща причина, а се явява по-скоро следствие от липса на пари или наличие на ангажименти.

Допълнителни подробности за туристическите дестинации показват, че от 29.8% от българите, които все пак са си позволили туризъм през 2016-та, огромното мнозинство са пътували единствено на територията на страната. Едва 1.6% от всички граждани са пътували и в България, и извън нея, а 1.9% – само в чужбина, което влиза в остро противоречие с опитите на министър-председателя Бойко Борисов да внушава систематично, че „Българинът се е видял в пари“ и задръства граничните пунктове.

Средно пътуващите българи са си позволили през 2016-та година 1.9 пътувания, показват още данните на европейската статистическа служба. По този показател България е „изпреварена“ единствено от Гърция с 1.6 пътувания средно на турист, а средно за Европейския съюз един турист пътува четири пъти. На върха по този показател за Финландия, Дания и Швеция съответно с 8.1, 7.1 и 5.4 пътувания на турист.

България е „на върха“ в негативен аспект и по отношение на възможността хората да си позволят едноседмична почивка  – друг параметър, въведен от Евростат. Лишени от възможности за подобна ваканция у нас са 56.4% от хората, което е значително над средноевропейското ниво от 32.9%, показват данните на Евростат за 2016 г.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар