В категории:България

Една трета от българите не могат да си позволят топъл дом

На фона на хвалебствията на премиера Борисов за растежа и прогреса на страната ни под негово ръководство, Евростат публикува обобщени данни за възможността на хората да се наслаждават на базовата потребност от адекватно отопление на дома. България е абсолютен рекордьор на дъното в ЕС по този показател с пет пъти повече хора на студено спрямо средното за съюза

 

33.7% от българските граждани не могат да си позволяват достатъчно топъл дом в студените месеци. Данните са на Европейската статистическа служба (Евростат) за 2018-та година и са публикувани днес, заедно със статистиката за целия Европейски съюз за този период.

Процентът на хора, които не могат да отопляват адекватно дома си в България, е многократно по-висок спрямо средния процент за Европейския съюз, който е едва 7%. Евростат публикува обобщените данни на фона на непрекъснатите хвалебствия на министър-председателя Бойко Борисов за растежа и стабилността на българската икономика.

България отбелязва минимален прогрес по този показател спрямо 2017-ма година, когато 36.5% от хората у нас не са могли да отопляват адекватно своя дом. Страната ни е абсолютен „рекордьор“ в тази негативна класация, като не само почти пет пъти повече хора у нас не могат да се отопляват адекватно спрямо средните за Европа нива, но и изпреварваме значително държави като Литва (27.9%) и Гърция (22.7%), които се нареждат след нас. В съседна Румъния едва 9.6% имат този проблем, а в Македония, която не е част от ЕС, но участва в изследването на Евростат, процентът също е значително по-нисък – 24.9%.

Най-нисък е процентът в държави като Швейцария и Норвегия, а от държавите в ЕС – Австрия (1.6%), Финландия (1.7%) и други като Люксембург, Холандия, Естония и Швеция, където въпреки по-студения климат едва около 2% от хората могат да си позволяват топъл дом.

Статистиката за България е още по-смущаваща по отношение на някои уязвими групи. Например, 47.4% от живеещите сами не могат да посрещнат разходите за отопление срещу 9.8% средно за ЕС. Това засяга непропорционално жените, вероятно заради по-ниските доходи, които получават и в резултат 51.5% от тях не живеят при адекватна за сезона температура – отново най-високия дял за ЕС (10.6% средно за съюза). При живеещи сами мъже процентът е 41.2% спрямо 8.8% средно за ЕС.

Очаквано тежко е положението и за пенсионерите и особено за тези, които живеят сами – 52.6% или повече от половината от тях не могат да отопляват дома си адекватно при средно 10% за ЕС.

В групата на считаното за „традиционно“ семейство – двама родители с две деца – една четвърт или 26% не могат да отопляват адекватно дома си при 5.4% средно средно за ЕС.

Положителната новина е сериозният прогрес, който в последните две години страната ни отбелязва по отношение на семействата с три или повече деца, които попадат сред хората, които не могат да отопляват дома си. Ако през 2016-та в нея са попадали 3/4 или 74.2% от родителите с три или повече деца, то през 2017-та намаляват до 57.9%, а през 2018-та – до 43%. Разбира се, необходими са още много и сериозни мерки в тази посока, тъй като средния процент в ЕС е едва 6.3% и разликата контраста с останалите държави в съюза ни остава най-сериозен.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар