В категории:България

Фотогалерия: Протест в защита на журналистиката

„Имаме въпроси, а не искания“ – заявиха журналисти и граждани, които протестираха срещу зачестилите заплахи, идващи от представители на изпълнителната и законодателна власт, на които са били зададени неудобни въпроси.

Журналисти и граждани протестираха в защита на правото си (също и задължение) да задават неудобни въпроси на управляващите. Снимка: Барикада

Празни столове подредиха журналисти пред сградата на Министерски съвет, от пресслужбата на който миналата седмица Валери Симеонов постави ултиматум на водещи медии в страната да му поднесат извиненията си. Това стана във връзка с тяхното отразяване на заплахи, които лидерът на националистическата формация в управляващата коалиция, отправи в ефира към водещия от NOVA Виктор Николаев.

Малко преди това заплахи срещу журналиста отправи и депутатът Антон Тодоров, след като му бе зададен въпрос, съдържащ думата „шайка“, към която той изглежда е особено чувствителен. По-късно Тодоров подаде оставка от парламента, която беше гласувана днес. През юни пък се разрази друг скандал, при който членът на СЕМ Бетина Жотева заплаши журналиста от „Барикада“ Къдринка Къдринова във връзка със зададен от нея въпрос. Всичко това се случва в навечерието на българското председателство на Европейския съюз.

Тези посегателства върху правото на журналистите да задават въпроси стана повод за свикания от Асоциацията на европейските журналисти протест, който събра около 200 представители на съсловието и граждани, дошли да ги подкрепят. Демонстриращите превърнаха празните столове в послания към управляващите, които гласяха: „Имаме въпроси, а не искания“, „Къде е Ани?“, „КОЙ опразни стола“, „Медийното мълчание обслужва задкулисието“ и т.н.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар