Финансовата блокада на САЩ за Венесуела се превръща и в морска

Заради забраната на Тръмп американски банки да обслужват операции на правителството в Каракас, чужди кораби с храни и лекарства за Венесуела не могат да доставят стоката си до получателя, тъй като международната финансова система отказва да извърши разплащанията за сделките

Ла Гуайра е едно от най-важните пристанище във Венесуела. Снимка: panorama.com.ve
Ла Гуайра е едно от най-важните пристанище във Венесуела. Снимка: panorama.com.ve

Подписаните в петък от президента на САЩ Доналд Тръмп антивенесуелски санкции, забранили на американската финансова система да обслужва операции на правителството и на държавни компании от Венесуела, са път да вкарат страната и в морска блокада, заяви правителствен говорител в Каракас, цитиран от електронното издание Chavez vive („Чавес е жив”).

Говорителят е пояснил, че вече няколко чуждестранни кораба, превозващи храни и лекарства за Венесуела, не са могли да осъществят предаване на товара си на получателя, защото международната финансова система, в която американският банков капитал има масово присъствие, отказва да обслужи разплащанията по сделките.

Венесуела ще потърси по-тясно съдействие с Китай и Русия, за да преодолее създалата се ситуация, заяви външният министър на страната Хорхе Ареаса. Той допълни, че заедно с тези две страни се осъществяват вече над хиляда съвместни проекта в стратегически сектори като отбраната, петролната индустрия, науката, високите технологии и т.н. Президентът Николас Мадуро още миналата седмица обяви, че му предстои посещение в Москва и разговори с руския му колега Владимир Путин.

Мадуро също така покани американските предприемачи, които работят с Венесуела и които сега също са засегнати от финансовите санкции на Тръмп, да се съберат в Каракас на общо съвещание с местното правителство, за да се потърсят съвместни решения за проблемите.

Междувременно се разбра, че опозиционното обединение MUD („Маса за демократично единство“) е отправило апел към всички правителства по света да подкрепят санкционните мерки на САЩ срещу Венесуела, както и сами да предприемат идентични наказателни стъпки. Реакцията на правителството в Каракас е остро осъждане на този призив, който се тълкува като предателство на националните интереси и се определя като „фашистки“ и „подстрекаващ към чужда интервенция“. Правителството на свой ред призовава към национално единство в защита на суверенитета на страната и към решителен отпор срещу външната намеса и срещу нейните вътрешни адепти.

Президентът Николас Мадуро обяви в неделя, че на 16 и 17 септември в Каракас ще се събере Световна среща за солидарност с Венесуела, в която ще участват представители на социални движения и общественици от цял свят. Държавният глава отбеляза, че срещата ще изрази „обич и подкрепа за венесуелския народ“ и че ще допринесе за „диалога, мира и суверенитета“ на страната.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар