В категории:България / Трудови права

Поредна смърт на работник – реакцията е вдигнати рамене

Работник в „Топлофикация – Перник“ загина след токов удар, а отговорникът по сигурността на фирмата реагира с вдигане на рамене. Това е трети случай на смърт на работник само за региона в последните седмици.

Работник загина тази сутрин от токов удар при изпълнение на служебните си задължения в „Топлофикация – Перник“. Новината беше потвърдена от Главната инспекция по труда за bTV.

От там добавиха, че разследват случилото се, но не коментираха подробности. По информация на bTV работникът е на около 50 години и е загинал на пресевната инсталация при пернишките гробища.

По информация на bTV около 30 души работят на обекта в близост до гробищата, където се обогатяват и пресяват въглища, които се използват в топлофикацията. Кадрите на телевизията са достатъчно красноречиви за условията, в които работят служителите на приватизираната фирма. В момента работата е спряна, а „неофициално има информация, че се търсят хора, които да работят на обекта“, добави репортерът на bTV Нели Тодорова.

Юлиян Александров, отговорник по сигурността в „Топлофикация – Перник“ отговори по този начин на всички въпроси

Показателен е разговорът на Тодорова с отговорника по сигурността към „Топлофикация – Перник“. Запитан какво и как се е случило, Юлиян Александров отвърна, че „това могат да кажат компетентните органи“. „Но вие отговаряте за сигурността – сигурно ли е тук“, попита журналистът, а Александров отвърна: „Сигурно в какъв смисъл?“. „В прекия – на сигурно ли са работниците, защото от това, което виждам, не изглежда много лицеприятно, но вие кажете“, продължи да пита Тодорова, а отговорникът по сигурността отвърна: „Не съм аз човекът, който може да даде оценка за това“. „Не мога да ви кажа“, отвърна той и на въпрос колко души работят на обекта, а провокирана от този въпрос Нели Тодорова го попита „Какво можете да ни кажете“, в отговор на което Александров… вдигна рамене.

Местният сайт ZaPernik.com припомня, че смъртните случаи на работни места това лято в региона вече са три. След тежка авария в „Стомана“ Перник двама работници пострадаха тежко, а по-късно един от тях загина. Преди броени дни още един перничанин се прости с живота си след избухване на газова бутилка в завод „Червена могила“.

„Топлофикация – Перник“ е една от компаниите, които различни издания свързват с Христо Ковачки.

През февруари 44-годишен работник загуби живота си при трудова злополука в ТЕЦ „Брикел”-Гълъбово. През март пък двама работници загубиха живота си в завод „Биовет“ в Пещера. През декември миньор се раздели с живота си след инцидент на работното място в Бобоб Дол.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар