В категории:България / Трудови права

Миньорите в “Оброчище” отново стачкуват

Фирмата, обслужваща мината, от години нарушава редица закони с размах, който е впечатляващ дори за българските стандарти. Държавата обаче дори не помисля да прекрати концесията

 

Мината край добричкото с. Черква отново спря работа, поради стачка на работници. Снимка: БНТ

Два месеца. Толкова време мина от последната стачка в мината на призрачния концесионер “Евроманган”, когато миньори останаха под земята, а колегите им обявиха гладна стачка на повърхността, в протест срещу минималните заплати, които дори не се изплащат навреме – също както и ваучерите за предпазни храни. Работниците искаха и предоговаряне на колективния трудов договор. Техни искания бяха удовлетворени след намесата на служебните премиер и министър на енергетиката и омбудсмана.

В четвъртък обаче 17 миньори отново отказаха да напуснат мината и останаха вече цяло денонощие в шахта на 300 метра под повърхността. Те стачкуват в едно от най-богатите находища на манган в Европа заради забавените си заплати за април. Инспекцията по труда е установила, че на стената на административната сграда на рудника е поставено съобщение, според което възнагражденията ще бъдат изплатени на 08.06.2017 г., след като бъдат получени преводи от чуждестранни контрагенти, а Тереза Данкова, мениджър маркетинг и администрация в компанията, е съобщила, че работниците са информирани за предстоящото забавяне на плащането.

В закона няма китайски изключения. Снимка: БНТ

Забавянията на други плащания обаче не освобождава работодателите от задължението да изплащат възнагражденията навреме, особено когато става дума за средства, които са били изработени преди два месеца. Заплатите в мината бяха увеличени с близо 30% или 158 лв. от 1 април, като преди това бяха минимални, а работодателят се задължи да ги изплати до края на месец май. Сега става ясно, че това вероятно е било първоаприлска шега.

“При положение, че сключваш договор и не го изпълняваш, друго не остава.” – обясни повода за недоволството миньорът Димитър Иванов пред БНТ. “Какво споразумение трябва да сключим, какъв документ трябва да сключим с този работодател да стане изряден към работниците си?” – попита реторично той.

За работниците отговорът е ясен – те са разчитали на Колективния трудов договор да реши проблемите им, но той не се спазва едностранно от собственика на предприятието. Ето защо протестиращите призовават премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова да се намесят и да прекратят концесията.

Държавата има всички основания да предприеме такъв ход. Инспекцията по труда съобщава, че от години изпитва проблеми при комуникацията с мениджмънта на “Евроманган”. През март тя трябваше да разчита на полицията, за да си осигури достъп до административната сграда на компанията, в която често просто няма никой, който да предостави изисканите документи. Глобите също не помагат: “Многократно дружеството е санкционирано за несвоевременното оформяне и предоставяне на документи на работещите, но проблемът съществува и до днес. Административнонаказателна отговорност му е търсена и заради неоказано съдействие на контролните органи.”

Освен личен състав в деловодството е трудно да се открие и отговорно лице, с което да се преговаря. Едноличен собственик на капитала на “Евроманган” е регистрираната в Кипър компания „Пойнтър Трейдинг Лимитид“, а като представител е посочен Дейвид Едуард Ейнсуърт Уелингс, който обаче може да бъде открит, само когато в мината се разрази сериозен протест. Когато това се случи през март, той се появи, колкото да подхвърли пред медиите, че разглежда протеста за повече от 460 лв. базова заплата за миньор като “изнудване”. Две години по-рано в мината се случи инцидент, при който загина работник. Инспекцията по труда тогава констатира 14 нарушения на трудовото законодателство, като 10 от тях бяха свързани с безопасността на труда в мината. Концесионерът се размина само с глоби.

Последният протест пък накара и прокуратурата да се самосериза по случая, като тя откри, че концесионният договор, включващ инвестиции в подобряване на условията на труд и безопасносттa не просто не се спазва, но и министерствата на енергетиката и икономиката не са се сетили да следят за спазването му в продължение на две десетилетия. Благодарение на протеста Министерството на енергетиката откри, че концесионната такса не е била плащана, макар че някой е отчитал, че това е направено.

Докато протестът в “Оброчище” тече, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков отговори на въпрос в парламента относно инцидента в “Стомана” Перник през май, при който един работник загина, а друг пострада сериозно. От отговора стана ясно, че в предприятието са били извършени едва 16 проверки от 2013 г. насам, въпреки че констатираните 79 нарушения навеждат на мисълта за рискови условия на труд. Депутатът Станислав Владимиров пък обясни, че там и в момента извънредният труд, който увеличава риска от произшествия, се замаскира като “целева награда”, а по този начин контролните органи трудно могат да следят дали той не излиза от предвидените в Кодекса на труда ограничения. През 2015 г. „Стомана“ е завършила проект за 160 хил. лв. за „безопасни работни места“, финансиран по линия на Европейския социален фонд.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар