Как да бъдем хора на прогреса в условията на пандемия?

Преподавателката по литература в Колумбийския университет Гаятри Спивак разговаря със слушателите на уебинарите на Transform!Europe, споделяйки възгледите си за кризата, създадена от коронавируса и нейните предизвикателства

Гаятри Спивак (снимка: ِYouTube)

Кризата, създадена от коронавируса, показва как в условията на все по-нарастваща несигурност хуманизмът, човешкото отношение към другия се превръщат в лекарство. Това е едно от ключовите послания на феминистката преподавателка Гаятри Чакраворти Спивак от уебинара, който тя реализира заедно с фондация Transform!Europe на 7 май 2020 г. „Барикада“ преведе този семинар със субтитри на български език в рамките на партньорство с фондацията. 

Съдбата на мигрантите в днешния свят на стени и войни е една от обсъжданите теми.  Спивак е от индийски произход, но десетилетия наред живее и работи в САЩ, където е преподавател по литературна теория в Колумбийския университет. В разговорите за дискриминацията, расовата проблематика, Третия свят Спивак предлага гледна точка, която е едновременно на жител на Щатите и на човек, който е чувствителен към проблемите на неразвитата световна периферия. Преподавателката припомни опита си от Африка по време на епидемията от ебола, като отбеляза, че зжителите на Запада не разбират африканците.

Спивак разговаря още за Маркс и за съвременните марксисти. Според нея класовата борба днес е изоставена. Друго решение за мобилизация на хората за промяна – дигиталният идеализъм или вярата, че чрез технологии можем да коригираме света, не е универсално достъпна идеология. В днешния свят имаме нужда да използваме своите сърца, а “душата се готви на бавен огън” – в смисъл, че духовната еволюция настъпва бавно и изисква търпение. Голям част от разговорите бяха около темата за потиснатите класи и тяхната съдба.

Целият семинар с водещ политоложката и активистка по въпросите на миграцията, политическото убежище и принудителните задържания Моника Мокре може да бъде видян по-долу със субтитри на български език: 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар