В категории:България

Какво каза Цветанов за американската и руската връзка със събитията у нас?

Бившият номер 2 на ГЕРБ насочи вниманието към лансираната от САЩ инициатива „Триморие” – изграждане на санитарен кордон срещу Русия в страните между Балтийско, Черно и Адриатическо море. И припомни как реагират на нея правителството на Борисов и президентът Радев

Цветан Цветанов по време на интервюто си пред БНТ. Снимка: БНТ

В нажежената политическа панорама от последните три дни се вписа и бившият номер 2 в ГЕРБ Цветан Цветанов, който вече се изявява като критик на досегашната си партия и упорито лансира свой бъдещ политически проект – засега от позицията си на шеф на своя Евроатлантически център за сигурност.

На 11 юли Цветанов даде интервю за БНТ, в което наред с критиките си към настоящите действия на ГЕРБ и на управлението на Борисов, изтъкна също и важен външнополитически акцент, който упорито набива в общественото пространство у нас вече от месеци наред и за който твърди, че ще бъде в основата на неговия собствен политически проект. Сега отново многозначително натърти на него.

Става дума за инициативата, известна като „Триморие”. Това е концепция, лансирана от Полша между двете световни войни, според която трябва да се изгради нещо като „санитарен пояс” срещу тогавашната Съветска Русия между три морета – от Балтийско на север до Черно и Адриатическо на юг. Инициативата е съживена след кризата в Украйна и присъединяването на Крим към Русия през 2014 г., като сега тя е тласкана активно напред от САЩ. А „санитарният кордон”, включващ военна, транспортна, енергийна и икономическа координация в рамките на 12-те страни участнички, разположени между трите морета, е срещу вече съвременна Русия.

В интервюто си през БНТ Цветанов порица Борисов и правителството му, че се разсейвали за „Триморието” и дори отложили българското домакинство на такъв официален форум от 2021 за 2022 г. В същото време той напомни, че Румен Радев и цялата президентска институция действали активно за пълноценно българско участие в „Триморието”, включително и чрез срещи на българския държавен глава с американската посланичка у нас Херо Мустафа.

Цветанов изрично спомена и организираната от неговия Евроатлантически център за сигурност съвместно в министерството на външните работи конференция за „Триморието”, състояла се в София през февруари т.г. Според него на въпросния форум изпълнителната и президентската власт все още действали в синхрон. Факт е, че сред участниците е бил и тогавашният все още вицепремиер Валери Симеонов. Изказала се е и президентската съветничка по външна политика Вероника Орбецова. Според медийни репортажи от февруари тя е заявила тогава, че конференцията е особено полезна, защото има потенциала да активизира българското участие в инициативата „Триморие”, която щяла да допринесе за разгръщането на икономическото развитие на региона, включително в съзвучие с кохезионните цели на ЕС.

Сегашните изявления на Цветанов, насочващи вниманието отново към любимия му рефрен за „Триморието”, очевидно не са случайни тъкмо в настоящия момент. Още повече, че бяха допълнени и с категорично негово отрицание на въпрос на водещия интервюто дали зад сегашните вълнения у нас не прозират руски интереси.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар