В категории:Свят

Институтът „Айн Ранд“ ще получава държавни помощи

Подобно на своя патрон, проповедниците на laissez-faire капитализма не се свенят да прибират „подаяния“, когато им е удобно

Институт, промотиращ „laissez-faire капитализма“ на писателката Айн Ранд и нейната философия на обективизма, формулирана в романите ѝ „Атлас изправи рамене“ и „Изворът“, ще получи държавна помощ по линия извънредните мерки за справяне с последствията от пандемията, съобщава Reuters.

„Институт Айн Ранд: Центърът за напредък на обективизма“, чиято централа е в щата Калифорния, е бил одобрен за кредит до 1 млн. долара по Програмата за защита на работните заплати, показват официални данни, публикувани в понеделник. Според документите институтът иска да използва държавната помощ за заплащане надниците на 35 свои служители.

Заявената цел на организацията е да пропагандира философията на руско-американската писателка и да „прилага принципите и към много проблеми и събития, включително такива, които самата Ранд никога не е обсъждала“. В сайта на института също така е посочено, че той се „фокусира върху области, имащи дългосрочно мултиплициращо въздействие върху посоката, в която се развива нашата култура – по-специално образованието и дебатите за управленските политики“.

В отговор на въпросите на Reuters, институтът е посочил статия от 15 май, в която членът на управителния съвет старши сътрудник Онкар Гат заявява, че организацията би взела всякакви парични помощи, предлагани от държавата за справяне последствията от Covid-19. „Ще ги вземем без извинения, защото принципът тук е: справедливост“, заявяват от института и добавят, че „държавата няма свое богатство… тя може само да преразпределя богатството на другите“.

В романите на Ранд, както и в публицистичните ѝ творби като „Добродетелта на егоизма“ и „Капитализмът: Непознатият идеал“, тя изразява вярата си в „рационалния личен интерес“ и стремежа към постигане на щастие като най-висша морална цел на човека.

В свое есе от 1962 г. Ранд пише следното за френските предприемачи от 17 век: „Те са знаели, че „помощта“ на държавата за бизнеса е също толкова пагубна, колкото и държавната репресия, и че единственият начин държавата да е в услуга на националния просперитет е да не се меси“.

Въпреки своята неприязън към преразпределението и всякакъв вид колективизъм, самата Ранд получава социални помощи от държавата към края на живота си.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар